IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски партньори на ВМЗ търсят разширяване на сътрудничеството

САЩ разчита на качествените боеприпаси, които България произвежда, според полк. Мойзес Гутиерес

16:24 | 26.07.16 г.
Американски партньори на ВМЗ търсят разширяване на сътрудничеството

Делегация от Пентагона и водещи американски партньори на ВМЗ са посетили държавната оръжейница за обсъждане на възможности за разширяване на партньорството си.

„България е лоялен член на НАТО и отговорен производител на качествено оръжие. За нас дългосрочното партньорство със САЩ е важно“, посочил е министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на среща във ВМЗ-Сопот, предава пресслужбата на икономическото министерство. 

„Българската отбранителна индустрия има сериозен капацитет. САЩ разчита на качествените боеприпаси, които България произвежда“, заявил е полк. Мойзес Гутиерес, ръководител проект към Програмата за закупуване на нестандартно оборудване и амуниции.

По негови думи тези боеприпаси са изключително важни за провежданите мисии в Афганистан и Ирак, както и в борбата срещу "Ислямска държава". Той допълни, че за американското правителство партньорството с България е от ключово значение.

Изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот д-р инж. Иван Гецов е коментирал, че посещението на американските търговски партньори, както и на високопоставени служители на Пентагона, показва не само значимостта на оръжейницата за тези партньори, но и перспективите за бъдещо развитие на сътрудничеството.

Партньорството на ВМЗ-Сопот с американските Chemring и Orbital АТК е дългогодишно. Двете фирми изпълняват поръчки за американското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още