IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шаолин и изкуството да се управлява бизнес

Или на какво учат участниците в своите семинари за мениджъри двама монаси от Shaolin Temple Europe

08:50 | 01.08.16 г. 18
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Ш Хенг И (вляво) и Ш Хенг Зонг (вдясно). Снимки: личен архив</em></p>

Ш Хенг И (вляво) и Ш Хенг Зонг (вдясно). Снимки: личен архив

Ш Хенг И и Ш Хенг Зонг са монаси от Shaolin Temple Europe в Германия. Но не само. Двамата водят семинари за управление на стреса и конфликтите, разработени специално за мениджъри и директори, в редица държави, включително и в България. Срещаме се с тях, за да поговорим за техниките и уменията, които преподават на участниците в семинарите си, и по какъв начин те могат да бъдат полезни за бизнеса.

- Бихте ли представили накратко курсовете, които водите – каква е целта им и как работят?

Ш Хенг И: В курса предлагаме четири теми - управление на стреса, управление на конфликти, справяне с несигурност и личностно овластяване. Всички те се случват в живота ни – в този живот трябва да се справите със стрес, конфликти и несигурност и ви трябва повече сила. Ние се опитваме да разберем повече за живота.

Когато махнеш от един човек професията, националността, културата, опита, възрастта, пола, остава нещо – точно за това нещо ние се опитваме да научим повече в семинарите ни. Защото всичко, което срещате в живота си, се случва на базата на това нещо, на тази личност.

На първо място е разбирането на човек – какво е човек? Определено човекът е това, което виждате. Но това не е всичко. Защото ако затворя очи и заспя и ме попитате нещо, няма да получите отговори...

Така че каква е разликата между заспалия и будния човек? Някои мислят, че това е съзнанието, или умът. Или духът, душата, няма значение как го наричаме.

Но изведнъж вече има две сфери, които изграждат човек – тяло и ум. Което води до факта, че провеждането на ефективно обучение, научаването на нещо завинаги означава, че тялото трябва да научи нещо завинаги и умът трябва да научи също завинаги.

Това е причината нашите обучения да включват както теоретически модули, така и практически упражнения.

- Какво представляват тези практически упражнения?

Ш Хенг И: Включват дихателни техники, извършват се различни движения, наричени чи гун (древна китайска медитативна система с бавни движения и дихателни упражнения – бел. авт.), упражнения за баланс...

Знаете какво представляват психосоматичните проблеми - когато мислите и преживявате твърде емоционално проблемите си, това може да окаже влияние върху тялото.

Ние задаваме въпроса „Защо мислите, че не става и обратното?“ - когато правите нещо с тялото си, то да оказва влияние върху това как мислите и как се чувствате.

Ние в Шаолин мислим, че това работи. Затова когато се упражнявате, извършвайки бавни движения, дори да сте развълнувани и сърцето да бие бързо, след 10 минути ще се успокоите. Сърцето няма друг избор, освен да се забави.

Тук виждаме връзката чрез практически упражнения да повлияем върху чувствата.

- Успяват ли участниците в семинара да усвоят тези техники?

Ш Хенг Зонг: На първо място, не може всичко да се преподаде за един ден, но участниците могат да усетят лично как работи и да поискат да се развиват още в тази насока. Чи гун успешно намалява стреса, затова е много важно да го усетят поне веднъж лично и после могат да направят избор. Дихателните упражнения не могат да се научат за един ден, но се създава усещането за какво става въпрос.

Ш Хенг И: Имаме 8 часа за влияние, ако ни дадете 8 месеца, ще имаме 8 месеца влияние. За 8 часа можем да дадем импулси да се замислите за неща, за които не сте мислили.

На първо място трябва да се смени фокусът на вниманието. От ключово значение за управлението на стреса е да не се фокусирате твърде много върху едно нещо. Защото стресът идва от идеята „Това, което правя, е много важно. Без мен, без моята работа нищо няма да се случи“.

Така че това, което се опитваме първо да постигнем, е да привлечем човека на семинара и да правим практически упражнения 8 часа - даваме различни теории, различни идеи, различни перспективи, така че човекът просто да мисли за нещо различно от своята работа.

- Откога водите тези курсове и в кои държави сте имали семинари?

Ш Хенг Зонг: На първо място, трябва да кажа, че нашето учение е на 2500 години, така че ние не сме измислили нещо ново. Ново е това, че трябваше да го облечем във форма, която е понятна за съвременните хора, защото те не прекарват по няколко години в манастир.

На второ място, трябваше да му дадем име – тук от PwC ни дадоха име „Stress management – the Shaolin way”, “Conflict management - the Shaolin way” и т. н.

Провеждаме семинарите от 6 години и сме го правили в Люксембург, Полша, Холандия, Словакия, Чехия, навсякъде, където има интерес. Както и в България.

Изглежда има голяма нужда от подобни семинари в света на бизнеса.

- Може ли да се каже, че учението ви е по-подходящо за дадени култури и страни или не може да се обобщи по този начин?

Ш Хенг И: Не може да се обобщи по този начин. Защото ние казваме „Нищо не трае вечно“. Нито дори нещата, които преподаваме в момента. В момента има тенденция западният свят да търси много неща, които идват от Азия. Ако отидете в Азия, има много азиатци, които гледат на запад, усвояват западния стил.

Ш Хенг Зонг: Нашите учения са насочени към ума. Човешкият ум работи еднакво във всички култури, във всички държави. Който е стресиран, е стресиран, който има конфликт, има конфликт. Няма значение къде си.

- Откъде идват повече конфликти и стрес – от външната среда или от вътрешната, т.е. от нашите възприятия и емоции?

Ш Хенг И: Тези теми – управление на конфликти, управление на стреса съществуват, откакто има хора. Но днес има различен подход, при който приемаме, че стресът и конфликтите не идват отвън, а се създават вътре в теб.

Ш Хенг Зонг: Проблемът идва винаги отвътре – не когато се появи, а когато си кажете „Имам проблем“.

- Има ли общ съвет тогава как да се справим с възприятията си, с нагласата „Имам проблем“?

Ш Хенг И: Променете възприятията. Ето една теория, която използваме в храма. Когато гледате през очите си към външния свят, виждате макрокосмоса. За очите ви нещата стават само по-големи – тази стая, тази сграда, този град, България, Европа, Земята и т. н. Винаги идва нещо по-голямо.

Но има и още нещо – микрокосмосът – когато пътуваш навътре в себе си. Какво виждаш, когато пътуваш навътре? Виждаш всички свои емоции и проблеми. Интересното е, че колкото повече време прекарваш там, толкова повече виждаш. Това е като да влезеш в тъмна стая – ако останеш повече време, ще виждаш по-добре. Така че когато отделиш повече време през деня за наблюдение на микрокосмоса, на себе си, разбираш откъде идват проблемите ти, стресът, конфликтите, какво общо имат емоциите с мислите ти, какво общо имат емоциите със скоростта, с която бие сърцето ти.

Когато си развълнуван, сърцето бие бързо, когато си спокоен – по-бавно. Такава е връзката между емоциите и тялото.

Затова казваме „Промени възприятията, отдели повече време, за да узнаеш кой си“ – това е основата да разбереш откъде идват проблемите, защо животът ти изглежда по този начин и какво можеш да направиш, ако искаш да отидеш някъде. Разбери кой си - това е нашият подход.

- Ако поставим разговора в бизнес перспектива, от кои сектори има най-силен интерес, може ли да се каже, че в някои сектори хората са по-стресирани, по-подходящ ли е за дадени бизнес сфери?

Ш Хенг Зонг: Бих казал, че ако има някой в сектора на чистенето, който е стресиран, може да използва техниките, ако има някой стресиран в банкирането, пак може да ги използва – подходящи са за всеки.

Към момента мисля, че имаме най-много клиенти от финансовия сектор в страните, в които правим семинари. Имаме и от телекомуникационния сектор, и от други.

- Ако трябва да посочите три качества, които са ключови за успеха на един мениджър, кои биха били те?

Ш Хенг И: Решителност, дисциплина и работа.

Днес темата беше справяне с несигурността. В нашето учение казваме, че ако искаш да знаеш защо си там, където си, погледни миналото си. Ако искаш да знаеш къде ще отидеш в бъдеще, погледни настоящето си. С което стигаме до закона за причината и следствието – каквото и да посадите, ще израсне това, което сте засадили – ако садите портокали, ще израсне портокалово дръвче, ако садите ябълки, ще израсне ябълка.

Затова основно правило е - не съдете другите и не се оплаквайте, че всички са лоши и нищо не успявате да свършите, не става така. Ако не направите промяна, ако не сте човекът, стартирал промяната, хората ще ви накарат да се промените. Така че зависи от вас - или първи ще се промените, или ще трябва да се адаптирате, хората ще ви накарат.

Ако нямате решение как да сте щастливи в живота, други хора ще ви кажат как да сте щастливи. Според нас не това искате.

Много хора в бизнеса са свикнали да държат нещата под контрол, но има неща, които можете да контролирате, и неща, които не можете.

- Как да познаем кои неща можем да контролираме и кои – не?

Ш Хенг И: Чрез опита, пробата, чрез поглед към миналото. Например, погледнете към миналото, помислете си за десет неща, за които сте се притеснявали тогава – за колко от тях се притеснявате в момента, за кое си струваше да се притеснявате?

Днес хората стоят и си мислят „Имам толкова притеснения за бъдещето“ – защо не приложите същата логика? 10-те притеснения в главата ви след 10 години ще ви се струват излишни. Затова ние казваме „По-добре да заменим несигурността и притесненията с действия“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
todis
преди 7 години
"Аз от Запада нищо не съм видял такива работи, освен от Римската Империя за правото което се учи и до днес" Не бих казал че е само римското право, виж литературата, или основите на геометрията от древна Гърция, както и писанията върху които се гради повечето западна религия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
mmihaylov001
преди 7 години
"На първо място, трябва да кажа, че нашето учение е на 2500 години, така че ние не сме измислили нещо ново" - човекът си го е казал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
mmihaylov001
преди 7 години
"На първо място, трябва да кажа, че нашето учение е на 2500 години, така че ние не сме измислили нещо ново" - човекът си го е казал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още