IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът атакува санкциите при задължителното гласуване в Конституционния съд

Мая Манолова е готова да подаде жалба и срещу ограниченията за гласуване в чужбина, но ще се консултира с организации на диаспората

17:54 | 26.07.16 г. 3
Омбудсманът атакува санкциите при задължителното гласуване в Конституционния съд

Омбудсманът Мая Манолова е внесла днес конституционна жалба срещу текстовете от Изборния кодекс, които предвиждат заличаване от избирателните списъци като санкция за негласувалите български граждани.

Това съобщи Манолова на пресконференция в Смолян, предава БТА.

Омбудсманът е готова и с проект за жалба срещу ограниченията за гласуване на българските граждани зад граница, но по този въпрос възнамерява да се консултира и разговаря с организациите на българите в чужбина.

Според нея атакуваният чл. 242а от Изборния кодекс е рестриктивна ограничителна мярка, която на практика обрича на гражданска смърт избирателите и ги лишава от основно право - изборното.

След като законодателят е въвел задължително гласуване, нелогично е санкцията срещу неупражнилите правото си на глас да бъде заличаване от избирателните списъци, коментира Мая Манолова.

Тя уточни, че се е заела с това да информира българите в чужбина с аргументите на бъдещата жалба срещу ограничаването на изборните права на българската диаспора. След като получа тяхното одобрение съм готова да подам и тази жалба срещу ограничаване на изборните права на българите в чужбина, посочи Мая Манолова.

Според нея ситуацията е доста деликатна, тъй като президентските избори чукат на вратата и е непредвидимо до какво може да доведе една конституционна жалба по тези текстове.

Поисках мандат от българите в чужбина за това какво точно и в какъв обем атакуваме пред Конституционния съд, заяви омбудсманът.

Припомняме, че с промени в Изборния кодекс беше въведено изискване за задължително гласуване. В закона бяха заложени и тежки рестрикции за разкриването на изборни секции в чужбина. Те обаче бяха облекчени, след като Изборният кодекс беше повторно разгледан от парламента заради вето на президента Росен Плевнелиев.

Очаквайте ексклузивно интервю на Мая Манолова по Bloomberg TV Bulgaria в 20 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
Сестра ГАЛЕВА ЛИ ??? ХАХХА БСП НЕ СИ ЗНАЕ МАФИИТЕ, КАМО ЛИ ФАМИЛИИТЕ, НО КОГАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕ ЗА ВЛАСТ ВСИЧКИ ТЕЗИ МОШЕНИЦИ, КРАДЦИ И НЕКАДЪРНИЦИ НАЙ ВЕЧЕ, СЕ ОБЕДИНЯВАТ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
aldy
преди 7 години
Омбудсманът атакува в Конституционния съд санкциите при задължителното гласуване.ТАКА ЩО НЕ МОЖЕ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
aldy
преди 7 години
"...Омбудсманът атакува санкциите при задължителното гласуване в Конституционния съд..."Какви санкции има при задължително гласуване в Конституционния съд?(АМАН ОТ ТОЯ *** НАРСКИ НОВОГОВОР И НОВОПИС!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още