IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Субсидиите за фермерите ще се дават срещу доказани продажби на мляко

Агроминистерството променя схемите за обвързана подкрепа за животновъдство, плодове и зеленчуци

17:50 | 27.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Субсидиите за фермерите ще се дават срещу доказани продажби на мляко, за да намалее сивият сектор. Оранжериите също ще доказват с фактури продадена продукция. Това са част от промените, които засягат  директните плащания по схемите за обвързана подкрепа за животновъдство, плодове и зеленчуци за периода 2017-2020 г. Министерството на земеделието и храните представи на срещи със земеделски производители подготвяните промени.

Изискванията за субсидии срещу реализация на мляко ще бъдат съобразени с породата и продуктивността на животнитe, уточняват от МЗХ.

При промените е търсена  по-голяма справедливост и баланс между производствени разходи и равнище на подкрепа, обясни министърът на земеделието Десислава Танева по време на дискусиите.

За първи път се насочват средства към малките млечни говедовъдни ферми в планински райони, които до момента не са подпомагани. Увеличава се подкрепата за животните в планинските овцеферми. Въвежда се нова отделна схема за животновъди в планинските райони, чиито ферми се намират на надморска височина над 750 м.

Промени в схемите за обвързано подпомагане в сектор „Животновъдство“ се насочват към стопанствата, извършващи целенасочена развъдна дейност, както и към средните по-размер стопанства.

Поставят се условия за наличие на минимален брой животни под селекционен контрол от една порода (за крави – над 20 животни, за овце-майки – над 50 животни и за кози-майки – над 20 животни). Целта е да подобри нивото на селекцията в страната.

Предвижда се прилагането на модулирани ставки (различен размер на ставката според броя на животните) за крави, овце-майки и кози-майки под селекционен контрол. Субсидията ще бъде по-висока за първите 250 крави в стопанството и за първите 300 овце-майки и кози-майки.

На подпомагане ще подлежат биволи с по-висока ставка за първите 250 животни във фермата.

С 2,5 млн. лв. се увеличава финансовият ресурс по схемата за оранжерийни зеленчуци спрямо 2015 г. По този начин частично ще се компенсират високите производствени разходи и ще се постигне по-справедливо подпомагане в сектора, казват от агроминистерството.

Въвеждат се две нива на получените добиви – минимални добиви, които са условие за допустимост на плащането и средни добиви, които са условие за получаване на пълния размер на ставката, като по този начин ще се компенсират по-високите разходи при отопляемите оранжерии.

Всички добиви ще се доказват само с официални счетоводни документи - фактури и за физическо лице – касови бележки.

От схемите отпадат културите, които вече не отговарят на критериите на ЕС за обвързано с производството подпомагане – тикви, орехи, грах и зелен фасул. Обособяват се в нови отделни схеми втора група култури с по-ниско ниво на подпомагане – една за дини, пъпеши и зеле и втора за сливи и десертно грозде.

По всички схеми за обвързано подпомагане на плодове и зеленчуци производителите ще получат допълнително подпомагане по схемата за преразпределително плащане в размер на 50% от основната ставка за първите 30 ха от стопанството. По този начин се отчитат икономиите, които се реализират от големите стопанства. При това плащане ще се прилагат забраните за изкуствено разделяне на стопанствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още