IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Националният гаранционен фонд ще гарантира до 3 млн. лв. по кредити на фермери

Схемата е в подкрепа на малки и средни предприятия с проекти по Програмата за селските райони

14:18 | 28.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Националният гаранционен фонд (НГФ) ще гарантира до 3 млн. лева по кредити на земеделски производители. Заеми по новата гаранционна схема, която ще стартира през август, ще отпускат 18 финансови институции, обяви на пресконференция днес зам.-министърът на земеделието Васил Грудев.

Финансовият ресурс на новата гаранционна схема е 50 млн. лева и има готовност той да се увеличи, каза Грудев, цитиран от БТА.

Схемата е в подкрепа на малки и средни предприятия, търсещи финансиране за проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 - 2020 г. Новост е, че тя ще гарантира кредити и за други инвестиционни и оборотни нужди на регистрираните земеделски производители, посочи зам.-министърът.

Фондът ще покрива 50 на сто от стойността на отпуснатите заеми, като първите гаранции се очакват в началото на август.

Програмата използва ресурс от освободени гаранции от предходната гаранционна схема по ПРСР 2007 - 2013 г., обясни Самуил Шидеров, изпълнителен директор на НГФ. Повторното използване на средствата и генерирането на допълнителен ресурс от финансовите институции са и сред основните предимства на финансовите инструменти, добави той.

По гаранционната схема по ПРСР, действаща в периода 2013 - 1015 г., НГФ работеше с 14 банки. Подкрепените инвестиционни проекти бяха 544 на обща стойност 375 млн. лева.

От началото на дейността си до момента НГФ е реализирал 4 гаранционни програми. С подкрепата на фонда търговските банки са отпуснали финансиране на близо 4 хил. малки и средни предприятия на обща стойност 940 млн. лева, информира Шидеров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още