IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато медицинските туристи почукат на вратата

Неочакван стимул за пазара на здравни услуги може да отключи нови възможности пред болниците у нас

08:12 | 24.08.16 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Чужденци предпочитат български болници за лечение пред турските – тенденцията, която участници на пазара на здравни услуги забелязват в последния месец, не изненадва.

След събитията в южната съседка се наблюдава ръст на запитванията от немски граждани за лечение у нас. Търсят се предимно сертифицирани по международни стандарти клиники. А най-желаните терапии са в сферата на кардиологията, образната диагностика, пластичната хирургия, зъбни импланти и други. Ръстът на запитванията към момента от немскоговорящите пазари е 30% спрямо същия период на миналата година, каза Христо Петков, управляващ партньор в здравния портал Ofertomed.bg, за Investor.bg.

Тенденцията е обнадеждаваща за бизнеса и икономиката ни като цяло особено след прогнозите, че българската икономика ще пострада от нестабилността в Турция, не само защото географски сме съседи, което ни поставя в „общ кюп” за инвеститорите, но и защото турската икономика е най-голямата в региона и несъмнено ще ни повлече.

Продължаваща дестабилизация в Турция е икономически неизгодна за нас - бизнес климатът ще се влоши, стокообменът ще посивее силно, големите инвестиции у нас ще останат мираж. Въпреки това големите турски инвеститори не биха се оттеглили от България, коментираха пред Investor.bg експерти непосредствено след неуспелия опит за преврат в Турция.

Политическата несигурност в Турция разколебава като цяло икономическите отношения и инвестиционните намерения, но натежава силно и на туристическата индустрия. В този контекст България запазва позициите си на остров на стабилност, което е сериозен коз за привличането на туристи, включително и такива, търсещи медицински услуги.

Последните статистики показват, че туристите вече заобикалят южната ни съседка. И ако мнението на експертите в туристическия бранш е, че България няма да спечели много за туризма си като развлекателна индустрия, то очакванията на експертите от здравния сектор са далеч по-оптимистични.

Увеличава се интересът на граждани от Германия и други западноевропейски страни към медицински туризъм в България. Запитвания от чужденци има за широк спектър от медицински услуги – от козметични процедури до лечение на ракови заболявания, показват наблюденията на портала ofertomed.bg.

И след като от години у нас се говори за набелязване на мерки, които да стимулират и отключат потенциала на здравния туризъм в България, без резултат засега, неочакван стимул за пазара на здравни услуги се оказаха сътресенията в югоизточната ни съседка.

Турция - мощен център за медицински туризъм

За никого не е тайна, че пазарът на медицински услуги за туристи в Турция е огромен. Южната ни съседка винаги е била основен център за медицински туризъм и е предпочитана от западните пациенти заради много по-достъпните цени и предлаганото високо качество на лечение в многобройни клиники. В последните години и българските пациенти също откриха възможностите за лечение в турски клиники в търсене на по-качествена услуга, макар и на по-висока цена, сравнена с България.

Досега пазарът на здравни услуги в южната ни съседка осигуряваше лечение за 360 хиляди чужденци годишно, разпределени в 500 болници с високо качество на услугите, казва Христо Петков. Очакваше се трикратно увеличение на пациентите в този сегмент, допълва той. Към тях трябва да добавим и 3-5 хиляди българи, които всяка година се лекуват в Турция. Със сигурност потокът от българи към Турция ще намалее значително и те ще предпочетат нашето лечение тук, смята експертът.

Възможно ли е страната ни да спечели дял от този пазар след отлива от Турция

Турция е на 10-то място в света като дестинация за медицински туризъм, а преди 5 години беше в топ 17. През 2013 г. 360 хил. са туристите от цял свят, потърсили лечение в Турция, или с 390% повече от 2008 г., 16% от тях са от Германия. Турция планираше тройно увеличение до 2016 година на фона на глобалния пазар - около 30 милиона души ползват услугите на медицинския туризъм по света, а оборотът е около 150 млрд. долара годишно. Плановете на Турция са до 2023 г. да увеличи туристите в този сегмент до 2 милиона. 

Въпреки сътресенията в Турция България няма шанс да я измести като дестинация за такъв тип туризъм, но може да вземе дял и със сигурност ще привлечем съществена част от потоците пациенти, смята Петков.

Той напомни, че Турция от години води целенасочена политика за развитие на здравния туризъм. От 50 до 70% от лечението на туристи там се съфинансира от държавата. Частично се поемат и самолетните билети.

„Нереалистично е да говорим, че можем да изместим Турция по какъвто и да е начин от този бизнес. Можем да отворим нашите болници малко повече към хора от Западна Европа и от целия свят към този вид туризъм и да започнем отнякъде”, коментира Христо Петков.

Последна актуализация: 09:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 0
honaniga
преди 7 години
Да не забравяме, че и капиталите в частните болници са мутренски. Такова е и управлението и начин на работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
honaniga
преди 7 години
Мамка му!Егати каръка съм. Като чета статията как сред толкова добри специалисти и болници оборудвани с топ апаратура аз да попадам на най-лошите.Някъде бях чел, че 70% от завършващите медицина искат да отидат да се реализират на Запад от Балканите. Останалите, естествено най-кадърните ще са флагмана на мед туризма.Сега сериозноКато идея е добра, но няма абсолютно никаква база.Добър специалист по българските правила не може да вирее. Известен е примера ви с неврохирурга дошъл от Германия с наивната идея, че може да промени нещо.Някои болници могат и да имат читава апаратура, но пак казвам най-важно е каква ценност изповядват.Разбирането ни за ценност коренно се различава от обществата за пример
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 1
comet
преди 7 години
И в зъболекарството (могат с усмивки и добронамерен ентусиазъм да ти пломбират няколко зъба без да има нужда, например), ... дошло е време всеки сам за себе си да е най-добрият политик, банкер, лекар, адвокат, ... иначе жална му майка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
Зъболекарството и пластичната хирургия - да. За останалото е пълен смех. Къде ги виде тия лекари къде я виде тая апаратура. Преди няколко месеца брат ми го заболя коляното, виде се в чудо. И не става дума за пари, човека каза, давам колкото трябва, да намеря специалист, да види какво ми е и да ме излекува. Е глей сеир, дай 150 лева за преглед... ми... не знам какво е.... ми .. я направи една снимка... ми.. нищо не се вижда.. .ми ... я направи ЯМР ( още 250 лева) ама... то и там дали ше се види... ми....Е тва са ни "специалистите". Наредил 3м титли пред името и само гледа повечко да те разтакава по разни процедури за да ти земне париците и всъщност ИЗОБЩО НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА какво ти е и изобщо не се и опитва да те излекува, зер... ако те излекува, как ще ти взима после пари, като си здрав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 3
needle
преди 7 години
Медицинските туристи със сигурност ще се увеличат в БГ, но ще бъдат за по-елементарни заболявания и услуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 5
redcretin
преди 7 години
Пълни смешки! Качеството на услугите в Б-стан е под всякаква критика, за гаранции не става и дума :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още