IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийският авиопревозвач Qantas отчете рекордна годишна печалба

Авиокомпанията ще изплати дивидент на акционерите за първи път от 2009 г. насам

14:34 | 24.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Австралийският национален превозвач Qantas отчете рекордна годишна печалба от 1,42 млрд. австралийски долара (1,1 млрд. долара), което е почти двойно повече в сравнение с финансовия резултат година по-рано, съобщава BBC.

Освен това авиокомпанията ще изплати дивидент на акционерите за първи път от 2009 г. насам.

Добрите резултати се дължат на преструктурирането, което Qantas трябваше да извърши след рекордната загуба през 2014 г.

За да се върне към печалба, авиопревозвачът намали капацитета, съкрати част от персонала, като спечели допълнително и от спада в цените на петрола.

„Промените направиха бизнеса ни по-гъвкав и създадоха платформа за инвестиции в бъдеще“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Алън Джойс.

Рекордно високата печалба на австралийския превозвач се случва на фона на масовия спад в сферата на авиацията, причинен от забавянето на икономическия растеж в световен мащаб.

Печалбата преди данъци за фискалната година, приключила на 30 юни, достигна 1,42 млрд. австралийски долара, което е почти два пъти повече от миналата година. След новината акциите на Qantas поскъпнаха с повече от 4%. Компанията обяви дивидент от 7 цента на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още