IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Търсим партньорство с Турция заради липсата на решение по мигрантската криза

България трябва да се опита да поддържа максимално прагматични и добронамерени отношения със съседите, посочва премиерът

16:51 | 24.08.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Липсата на перспектива за решаване на мигрантската криза в ЕС ни кара да търсим партньорство с Турция. Това е заявил премиерът Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, става ясно от стенограмата.

„От никой не виждам да даде решение. Нещо повече, виждам абсолютна несолидарност“, казва Борисов пред колегите си от кабинета.

„Не виждам в Европа перспектива за решаване на проблема с мигрантската криза. Виждам панически държава след държава да се спасява поединично и всеки намира някакъв член в Договора на ЕС, който му дава това право, тъй като вече и големите държави в Европа се задъхват, а и обществата им панически почват да се съпротивляват“, казва Борисов пред министрите. 

Премиерът казва, че харчим много средства за мигрантите всеки ден. „Спазвайки хиляди, хиляди, хиляди ограничения, които имаме в Европейския съюз, всеки ден бълваме огромни ресурси за прехрана, за охрана, за интервюта за статут, за всеки един регистриран мигрант“, каза министър-председателят.

Той посочи, че бежанските центрове у нас вече са пълни и трябва да се мисли за финансирането на нови при евентуално нарастване на миграционния поток.

В тази ситуация България трябва да се опита да поддържа максимално прагматични и добронамерени отношения със съседите, посочва премиерът.

„Сърбите изкараха армията, заградиха границата и вече няма изход от България. За съжаление, в Гърция нещата не стоят добре. И ни остава да търсим партньорство с турската страна“, отбеляза министър-председателят. Той уточни, че зад думата „предотвратени” влизания в страната се крие, на практика, върнати в Турция мигранти, които в действителност са над 26 хиляди.

Борисов информира министрите, че всяка нощ службите залавят около 100-150 човека регистрирани, „които не спазват правилата, а и няма и къде да ги върнем“. „… Простират си дрехите по центъра. Оставят си багажа… Отрядът ни за борба с тероризма непрекъснато проверява изоставени торби, куфари, обезвреждат и харчат ресурси", коментира той.

„Германия казва: Ще върнем 20 хиляди на Унгария. Унгария пък: Ние ще ги върнем обратно на Балканите. А ние от Балканите накъде да ги върнем? Ние не сме ги искали. Ние не сме ги канили. Ние не сме виновни за бомбардировките там. Ние къде да ги върнем? Обратно там? На самолетите за Европа?… Е, за какъв съюз говорим тогава?“, пита Борисов и уточнява, че в петък и събота му предстоят разговори в Истанбул с турския му колега Бинали Йълдъръм.

Темите на разговор ще са миграционната криза и въпроси от сферата на енергетиката, уточнява БНР. След срещата с турския си колега Борисов заминава за Берлин, където ден по-късно, на 27 август ще разговаря с канцлера на Германия Ангела Меркел. Във формата на тази среща ще участват и премиерите на Австрия, Хърватия и Словения.

По време на заседанието е обсъден и случаят с пожара в тютюневите складове в Пловдив. Министър-председателят изразява надежда, че в рамките на досъдебното производство докрай ще бъдат разплетени „всички възли, свързани с тютюневите складове – кое и как, по какъв начин в довело до тяхната приватизация, кога. Какви ангажименти имат новите собственици към паметници на културата, като се приватизират?”, посочи премиерът. Той допълни, че когато това стане ясно, ресорното министерство, заедно с архитекти и инженери, ще подготвят мерки за принципно разрешаване на подобни казуси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
крас
преди 7 години
С МИГРАНТИТЕ НЕЩАТА СА ЯСНИ - ние им ги пращаме, те ни ги връщатС ЕНЕРГОНОСИТЕЛИТЕ ЗА КОИТО ЩЕ ДОГОВАРЯМЕ СЪЩО НЕЩАТА СА ЯСНИ - газов хъб няма да има, Молим турците да ни подават газ от тяхната, защото при реализация на ТУРСКИ ПОТОК ще се налага да плащаме такси освен на тях и на ГЪРЦИТЕ на чиято територия ще е хъба.ЗАРАДИ ТИКВА КАТО ТАЗИ ВМЕСТО ДА ПОЛУЧАВАМЕ ТАКСИ ОТ ПРЕНОС НА ГОРИВО, ЩЕ ПЛЩАМЕ ТАКИВА И ТО НЕ НА ЕДНА , А НА ДВЕ ДЪРЖАВИ - Турция и Гърция!НЯМА ЕВТИНА ГАЗ - НЯМА ИНВЕСТИЦИИ, НЯМА ИКОНОМИКА, НЯМА ДЪРЖАВА. ВЕЧЕ СМЕ ТЕРИТОРИЯ, ЧИЕТО НЕБЕ СЕ ОХРАНЯВА ОТ ЧУЖДИ НАЕМНИЦИ НА КОИТО ПЛАЩАМЕ ЗА ТАЗИ "УСЛУГА"!ВЕЧНА И ПАМЕТ НА БЪЛГАРИЯ.СПЕТЕ СПОКОЙНО ЗАСЕГА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
bavarko777
преди 7 години
Тоя каво мрънка като някаква свекърва. Автомати на границата и който мине стрелба на месо. Пък те кучетата нека да си лаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
pepince
преди 7 години
Брао Баце, поумняваш, тия евроценности, ще ни излязат скъпи, а предатели кооооолкото искаш, само ЕВРО и $ са им в главите...не е лесна и твоята, стягай редиците на службите и партията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
В тоя случай какво означава партньорство с Турция ? Партньори са равнопоставените...а тука България ще обере луфтовете между ЕС и Турция , което с други думи означава напълване с *** , щото всички други като Сърбия и Унгария например , ще затворят границите си , а ние както винаги ще си чакаме разпореждане "отгоре"/Брюксел .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
DutyFree
преди 7 години
ха В Турция няма човешки права, тръгнали да се съюзяват, ГОЛЯМ ЦИРК, ТОЯ Б.Б МУ Е МНОГО ЛОШО ...!!! ВЪОБЩЕ НЯМА СКОРО ДА ВИДИМ ЕВРО, НЯМА ДА ВИДИМ РАЗВИТИЕ, ЩОМ СЕ СЪЮЗИХА С ТУРЦИЯ, С ДИКТАТОРА !!! !ПЪЛЕН ЧЕРВЕН ЦИРК, ГЕРБ ИЗПЪКВА КАТО ЗАМЕСТНИК НА БСП В СТАТУКВОТО(МАФИЯТА) !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
" Е, за какъв съюз говорим тогава?, пита Борисов"Бокаа , Бока ...на пачи яйца те насадиха с тия евроценности ! Де е запартъкът Плевелиев ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още