IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple пуска специална функция за iPhone в Япония

Тя насочва поглед към заплащанията за пътуване в градския транспорт

10:23 | 26.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Apple планира нова функция за iPhone в Япония, която ще позволи на потребителите да плащат за ползването на обществен транспорт през своите смартфони, вместо чрез физически карти. Бъдещият iPhone ще включва технология, наречена FeliCa – вече наложила се в Япония като стандарт, разработен от Sony, твърдят източници, запознати с въпроса, цитирани от Bloomberg.

Чипът FeliCa ще позволи на потребителите в Япония да съхраняват своите билети за автобус и влак в телефоните си. Хората ще могат да плащат с един клик на екрана на смартфона, насочен срещу устройствата за чекиране в градския транспорт, вместо да се налага да ползват физически карти.

NFC технологията, която работи и в платежната услуга на технологичния гигант – Apple Pay, е особено популярна в Северна Америка, Европа и Австралия, но FeliCa доминира в Япония, където е навлязла в 1,9 млн. терминала за разплащания според Bank of Japan.

Терминалите са извършили трансакции на стойност 4,6 трлн. йени през 2015 г. Миналата година имаше 1,3 млн. NFC терминала в САЩ и 320 хил. във Великобритания според Let’s Talk Payments и Британската картова асоциация.

Възможностите, които се откриват пред Apple в Япония, са значителни, защото страната носи 8% от общите приходи на компанията и близо 11% от оперативната печалба за последното тримесечие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още