IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери очакват схемата субсидии срещу фактури да изсветли агросектора

Търговци отказват сделки с фактура, твърди Мариана Милтенова от Съюза на градинарите

16:44 | 26.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Трябва да се върви към изсветляване на земеделския сектор въпреки съпротивата на част от фермерите, заяви пред БНР Мариана Милтенова от Съюза на градинарите.

Повод за коментара са промени в наредбата, която урежда схемите за директни плащания. За да получат субсидия, производителите на плодове и зеленчуци вече ще трябва да доказват с фактури и касови бележки реализираната продукция. Ако Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) установи, че е изплатил субсидии срещу фалшиви фактури, фермерите ще връщат парите. В ход е процедурата по обществено обсъждане на промените.

„Вредната практика от предишния програмен период 2007 – 2013 г. трябва да престане – раздаването на субсидии на декар и на калпак е вредно. Затова виждаме около София полета със слънчоглед, който не се прибира и реализира“, твърди Милтенова. 

По думите й целта на директните плащания и обвързаната подкрепа е да се произведат повече количества, които да излязат на пазара и да консумираме повече български домати, а не холандски или полски.

Над 80% от субсидиите са отивали за производство без реални, истински документи, твърди Цветан Цеков. По думите му досега ДФЗ е изисквал стокови и складови записки, които всеки може да си напише.

„Така или иначе трябва да вървим към изсветляване на сектора. Много хора не са съгласни и не искат да получат фактура. Затова ще търсим начин да продаваме продукцията си на сериозни търговци“, заяви Милтенова.

След като фермерите трябва да доказват завишени обеми произведена продукция, тя коментира, че това се случва в година, в която добивите не са добри.

Милтенова не изключва да започне търговия с фалшиви фактури заради новите изисквания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още