IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Philips обмисля откриването на високотехнологичен онкоцентър у нас

Стимулирането на инвестиции във високотехнологичния сектор е приоритет на правителството, каза Божидар Лукарски в Холандия

15:45 | 30.08.16 г.
<p>
	Божидар Лукарски се срещна с представители на ръководството на Philips. Снимка: <em>Министерство на икономиката</em></p>

Божидар Лукарски се срещна с представители на ръководството на Philips. Снимка: Министерство на икономиката

Philips ще проучи възможностите за откриване на високотехнологичен онкологичен център в България, съобщават от Министерството на икономиката. В него ще се използва адронна терапия за лечение на ракови заболявания.

Възможността ще бъде проучена от работна група, която беше съставена по време на посещението на икономическия министър Божидар Лукарски в Холандия.

По-рано днес той разговаря с представители на ръководството на Philips – изпълнителния вицепрезидент Роналд де Йонг и старши вицепрезидента на компанията Уолтър ван Куйен. В разговорите участва и изпълнителният директор на София Тех Парк Йолиан Иванов.

Изграждането на център за лечение на онкологични заболявания с адронна терапия в България е възможност, която ще има не само национално, но и регионално значение, отчете икономическият минисър. Philips има реализирани проекти за подобни центрове за лечение във Великобритания, Австрия и Индия.

Интерес за включване в проекта беше заявен по време на срещата и от белгийската компания IBA - световен лидер и пионер в сферата на протонната терапия. IBA има дългогодишно сътрудничество с Philips, в резултат от което успешно реализирани са няколко проекта за онкологични центрове за лечение чрез протонна терапия.

Philips е готова да си партнира със страната ни за осъществяването на високотехнологични проекти в областта на здравеопазването у нас, стана ясно по време на срещата. Роналд де Йонг обаче посочи, че е изключително важно за България да дефинира ясна визия за развитието на подобни проекти.

Стимулирането на инвестициите във високотехнологични сектори, включително в сектор здравеопазване, е приоритет в икономическата ни политика, поясни от своя страна Божидар Лукарски. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още