IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изострянето на конфликта за Крим може да забави възстановяването на Русия

Засилването на напрежението ще повлияе на доверието на инвеститорите, смятат 76% от анкетираните от Bloomberg икономисти

18:32 | 30.08.16 г. 4
<p>
	Улично движение в Севастопол, Крим. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Улично движение в Севастопол, Крим. Снимка: Ройтерс

След като президентът на Русия Владимир Путин обвини Украйна в подготовка на терористични нападения на Кримския полуостров в Черно море през август, шансовете западните страни да отменят икономическите санкции срещу Русия намаляват, сочи допитване на Bloomberg сред икономисти.

От анкетираните 21 експерти 52% са на мнение, че Евросъюзът ще започне процедура за вдигане на санкциите през идните 12 месеца (в сравнение с 69% от предишното изследване). Само 10% прогнозират, че САЩ ще започнат отмяна на санкциите (в сравнение с 19% преди месец), пише Bloomberg.

"Засилването на напрежението в Украйна ще подкопава доверието на инвеститорите, ще бъде фактор за продължаването на санкциите на ЕС и САЩ и за по-нататъшното отсъствие на чуждестранни капитали, тъй като Путин няма да бъде съсредоточен върху икономическите реформи", коментира Кристофър Шилс, старши анализатор на Informa Global Markets. "Това ще отслаби рублата и ще принуди централната банка да вземе по-предпазни мерки и да втвърди тона".

Санкциите, които бяха наложени, след като Русия анексира Крим през 2014 година, се прибавиха към затрудненията, предизвикани от срива на цените на петрола, водейки до изтичане на капитали и рязко понижение на курса на рублата. Сега, когато цената на петрола достигна почти 50 долара за барел, правителството е изправено пред най-големия бюджетен дефицит от 2010 година и през идната година прогнозира икономически растеж под 1%.

Централната банка остави миналия месец без промяна водещата лихва на равнище 10,5%, след като я понижи през юни, когато бе сложен край на близо една година на запазване на статуквото.

Рублата поскъпна с 13% спрямо долара през тази година, заемайки второ място в класацията на Bloomberg на валутите на нововъзникващите пазарни икономика след бразилския реал. При все това растежът й трябва още да заличи и загубите от 20% от миналата година.

Напрежението между Русия и Украйна се засили през този месец, когато Путин обвини украинското правителство, че е подготвило нападенията, при които в Крим бяха убити двама военнослужещи. Украйна заяви, че такъв инцидент изобщо не е имало, а в същото време и двете страни подсилиха частите си по границата край полуострова.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че не е възможно санкциите да бъдат облекчени сега, тъй като Русия не е показала напредък по спазването на примирието, сключено през 2015 година, чиято цел бе да бъде прекратен огънят между проруските сепаратисти и украинските войски в най-източните райони на страната.

Ескалацията на конфликта в Крим ще повлияе на доверието на инвеститорите, посочват 76% от анкетираните икономисти. Тя ще засили изтичането на капитали, е мнението на 62% от анкетираните наблюдатели.

"При удължаване на срока на санкциите на ЕС до началото на 2017 година и имайки предвид враждебно настроените изказвания на германския канцлер Ангела Меркел, гледайки към хоризонта на идната година, шансът санкциите да бъдат отменени, е малък", посочва Андреас Швабе, икономист от Raiffeisen Bank International AG във Виена. "Нещо повече, за да се стигне до каквото и да е облекчаване на санкциите, въведени от Запада срещу Русия, Москва трябва да покаже известна гъвкавост, каквато в момента ние не виждаме“.

„Смекчаването на санкциите ще има положително въздействие върху руската икономика, а положителният ефект ще зависи от целите на каквито и да било действия на ЕС или САЩ“, коментира Сергей Наркевич, анализатор от московската Promsvyazbank.

"Ако това стане в резултат на отслабване на военното напрежение и общото подобряване на отношенията между Русия и западните страни, то ефектът ще бъде значителен", каза той. "Ако обаче това е некоординирана акция само на една европейска страна, то влиянието му ще бъде много по-слабо".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
"Нова среща Путин с Ердоган, с Обама под въпрос."Ако остане време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 6
aldy
преди 7 години
"...След като президентът на Русия Владимир Путин обвини Украйна в подготовка на терористични нападения на Кримския полуостров..."Ей че тъпичко. ВВП не ги обвини, а ги излови по бели *** и изхвърли Потрошенко от "нормандската четворка". С терористи не се преговаря, а просто се изтребват. Поредното терористично образувание, породено от ламтежите на Чичо Сам за "американска демокрация".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Tutankhamon Tutankhamon е онлайн в момента Аватара на TutankhamonМнения: 62Днес, 16:56Местоположение: EgyptНачалноЦитат:Първоначално изпратено от national power Разгледай мнениеКак може да се съмняваш в компетентността на Марандитко.Та той е шегаджия от Горнооряховските села корабен инженер разбира от енергетика готварство политика финанси икономика застраховане строителство история футбол военно дело има и две докторантури едната на тема БГ Империя завладява света и другата е Фалита на Русия.....Е, една мощна групичка форумци тук я фалират от лето Господне 2014-то и, гледам, фалитът й веки факт - значи, ако не беше Маранди - да се свети Името Му - едва ли щяха да се справят а ето, с негова помощ, к'ви успехи жънат, к'во нещо __________________The Mumy is alive, do not care about it !!!Хахаха...по точно не можеше да се каже ! Напълнихте ми душата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 8
ing5rov
преди 7 години
Поредният пропаганден блумбъргов бълвоч...от сума време я фалират тая Русия , да *** и хомосите му !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още