IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 31 август

08:07 | 31.08.16 г.
Преглед на печата за 31 август

БТК вече е на Спас Русев
в. Капитал Daily

Докато във вторник Спас Русев се афишира публично на общото събрание на футболния клуб "Левски" като новия му собственик, изглежда успешно е отклонил вниманието от по-голямата си сделка. Според трима независими източници на 30 август паралелно с това е финализирана дълго отлганата сделката за БТК и така компанията вече има нов собственик. Това е люксембургската Viva Telecom, която е собственост на Русев, а след сделката дял ще придобият и кредиторът ВТБ, българските му мениджъри и група бивши кредитори.

Контролът се получава срещу 330 млн. евро, като освен това купеното дружество има облигации за 400 млн. евро, а нагоре по веригата - дългове към КТБ за над 100 млн. евро. БТК е най-големият телеком в България с приходи от 865 млн. лв. за миналата година, втори е на пазара на интернет доставка и трети на телевизионния, притежава монопол върху канална мрежа и мултиплекса НУРТС. Много вероятно е съвсем скоро купувачът да започне да търси препродажба с печалба, така че нова сделка е възможна още догодина.

Ремонтният завод в Септември създаде ново поколение вагони
в. Капитал Daily

Вагоноремонтният завод в Септември ВРЗ - 99/KOLOWAG разработи и вече произвежда жп вагони от ново поколение, с помощта на които в следващите години трябва да се промени съотношението на превозваните хладилни ремаркета и контейнери от автотранспорта към железниците в целия Европейски съюз.

За пръв път компанията е успяла да използва и електричество от мрежата на железниците за охлаждане при превоз на бързо развалящи се стоки вместо дизелово гориво, което значително намалява разходите за превоз. В разработката на иновативните вагони и платформи са вложени 3 млн. евро, а постъпленията от тях ще са значително повече.

Реалните осигурителни доходи са се повишили средно със 7%
в. Сега

Реалните доходи, върху които се осигуряват близо 2 млн. заети българи, са се увеличили средно със 7% за една година. Средният осигурителен доход през първите четири месеца на годината е вече 778.5 лв. Това показва справка на Националния осигурителен институт за реалните доходи, върху които се осигуряват работещите у нас. Данните би трябвало да се използват като база при преговорите за минималните осигурителни прагове за догодина. Въпреки че работодателите категорично бойкотират договарянето, докато не бъде изработен механизъм за определяне на минималната заплата, социалното министерство даде формален старт на процедурата. Според указанията на министър Зорница Русинова към работодатели и синдикати догодина минималното възнаграждение за страната ще се повиши с нови 40 лв. на 460 лв.

Движението на кандидат-бежанците ще бъде ограничено
в. Сега

Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и МВР планират да въведат зони, в които ще е разрешено свободното придвижване на мигранти, които очакват да получат статут, и такива, в които няма да е. Вече са подготвени промени в Закона за убежището, които предвиждат ограничителната мярка, съобщи председателят на ДАБ Петя Първанова след спешна среща с ръководството на лагера в Харманли, ръководството на областната дирекция на полицията и представители на местната власт. Причината е масовият бой между 800 иракчани и афганистанци в неделя в Харманли след употреба на алкохол, които се наложи да бъдат разтървавани с водни струи.

Въвеждането на зоновото придвижване е част от набелязаните спешни мерки. За регистрираните в София чужденци зоната на придвижване ще е общината. За останалите центрове предстои да бъдат определени зони. Те обаче ще влязат в сила чак след законовите промени.

Бъчварова става все по-вероятна номинация за президент на ГЕРБ
в. Сега

Името на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова се чува все по-често в редиците на ГЕРБ като възможната номинация на управляващите за президент. Това научи "Сега" от източници от ГЕРБ. След включването на о.з. ген. Румен Радев в надпреварата за "Дондуков" 2 в партията на Борисов са се спрели на няколко варианта за номинация, които обаче са се променяли през ден. Последният засега е именно за издигането на кандидатурата на шефа на МВР.

Влагат до 2 млрд. евро в хъб "Балкан"
в. Стандарт

От 1.2 млрд. до 2 млрд. евро ще струва изграждането на бъдещия газоразпределителен център "Балкан" край Варна. Това съобщи изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" пред Mediapool. Разликата от около 800 млн. евро идва от различните варианти за изграждане, които ще бъдат предложени за обсъждане на инвеститорската конференция за хъба, която ще се състои в понеделник във ваканционния клуб "Ривиера" край Варна. В нея вече са потвърдили участие над 35 големи газови компании, сред които азербайджанската SOCAR, гръцкият газов оператор DESFA и др. Ще участват и ключови международни финансови институции като ЕИБ и ЕБВР, инвестиционни фондове, както и търговци на природен газ.

Строят нов жп завод за 12,6 млн. лева
в. Стандарт

Нов завод за ремонт на локомотиви и мотриси ще бъде построен край Русе, съобщиха от Асоциацията на българските жп превозвачи. Инвестицията от общо 12,6 млн. лева ще бъде вложена от русенската компания "Експрес сервиз" на два етапа. През първия ще бъдат вложени 5,6 млн. лв. в изграждането на депо за ремонт на локомотиви. То ще позволява ремонт на 8 машини едновременно и ще осигури 60 нови работни места. През втория ще бъде построено депо за ремонт на електрически и дизелови мотриси за 7 млн. лв., което ще осигури 40 нови работни места. Инвестицията е на "зелено" край Русе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още