IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 20 септември

07:51 | 20.09.16 г.
Преглед на печата за 20 септември

Американски гигант купува проект на "Асарел" край Пазарджик

В. Сapital daily

Една от най-големите компании за добив на мед в света – американската Freeport-McMoRan, купува българската "Асарел-експлорейшън", която държи правата за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площта "Боримечково" в района между Пазарджик и Панагюрище. Това става ясно от съобщение за предстояща концентрация, постъпило в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Прекият купувач е холандската Freeport-McMoRan Bulgaria B.V., която е част от американската група, а българското дружество е еднолична собственост на медодобивната "Асарел-Медет". За момента цената не се съобщава.

МОН увеличава изискванията за бъдещи учители

В. Сега

Повече практика, повече часове по психология и дидактика, както и курс по приобщаващо образование - това са част от новите, по-високи изисквания към бъдещите учители и университетите, предлагащи педагогически специалности. Те са описани в проектонаредба на просветното министерство за държавните изисквания за придобиване на професионална квалификация "учител".

Занапред висшите училища трябва да имат програмна акредитация по професионалното направление "Педагогически науки" или по друго направление, съответстващо на учебен предмет от училищната подготовка. Лекционните курсове за задължителните дисциплини трябва да се провеждат от хабилитирани за съответната област преподаватели, като не по-малко от 1/2 от тях, а не 3/4 - както е в момента, трябва да бъдат на основен трудов договор в съответния ВУЗ.

Три общини пилотно ще приемат бежанци

В. Сега

Две-три общини пилотно ще се опитат да интегрират бежанци, като сключат договори за издръжка с тях и получат финансиране за целта, съобщи изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова. Тя не пожела да уточни кои са тези населени места. От агенцията за бежанците също заявиха, че не знаят кои са. Чавдарова обаче предупреди да се внимава в пограничните райони, за да се избегне ксенофобия от страна на населението. Правителството ще парира евентуално недоволство срещу построяването на нови бежански центрове с решението те да бъдат извън населените места. Става въпроc за построяване на затворени лагери за провинили се кандидат-бежанци или такива, които чакат експулсиране. 

Подписките остават най-лесният начин за кражба на лични данни

В. Сега

Събираните за избори, референдуми и граждански инициативи подписки все още създават най-големи рискове за злоупотреба с личните данни на гражданите. Това коментира шефът на Института за публичната среда и член на Обществения съвет към ЦИК Антоанета Цонева пред БНР. Подобни списъци най-често правят политическите сили, за да се регистрират за участие в избори. Пикът на кражби на лични данни на избиратели бе на евровота през 2014 г. Тогава бяха подадени над 1300 жалби от граждани, открили, че персоналната им информация е попаднала в подписки без тяхното съгласие. Впоследствие Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) провери над 50 партии и инициативни комитети и наложи глоби за около 50 хиляди лева.

До 3 г. затвор за превъртане на километраж

В. Труд

От 1 до 3 години затвор и 6000 лева санкция за търговци, които манипулират километражи, поискаха от Съюза на българските автомобилисти (СБА). Председателят инж. Емил Панчев внесе предложенията в парламента за промени в Закона за движение по пътищата и Наказателния кодекс.

Според него автомобилите по пътищата са с двойно манипулиран пробег, като веднъж данните се променят от продавача в чужбина, а втори път – преди да се пуснат на пазара у нас. Панчев обясни, че до това предложение се е стигнало, след като в СБА са постъпили много сигнали за аварирали автомобили, при които е установена промяна на километража.

Печатат винетките за догодина, остават на същите цени

В. Монитор

Винетните стикери за 2017 г. вече се печатат, съобщиха за „Монитор” от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). От ведомството подчертаха, че те ще са на същите цени както и тази година. За леки автомобили те са 97 лв. за годишната, за месечната -30, а седмичната - 15. Всички товарни автомобили над 3,5 т независимо от екологичността на двигателя си и категорията си плащат дневна винетка от 21 лв. Годишните варират от 808 лв. до 1743 лв., месечните - от 80 до 174 лв. и седмичните - от 40 до 87 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още