IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗП глобява търговец на дрехи за заблуждаващи етикети

Комисията забранява на търговеца да продава пълна синтетика без да уведомява клиентите си

10:35 | 24.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на търговец на дрехи да продава пълна синтетика без да информира клиентите си за това. Това се случва след проверка на онлайн магазин и търговски обекти за дрехи, която установила нелоялна практика - информацията за състава на над 80% от продаваните дамски облекла се оказала невярна, съобщават от комисията.

Посочените от търговеца данни сочат, че ризите, туниките, роклите, панталоните, полите, саката и якетата, които той предлага, са изработени от 40% памук и 30% полиестер и еластан. Документите обаче показват, че артикулите са направени изцяло от синтетични влакна.

От КЗП посочват, че тази практика не само уврежда икономическия интерес на потребителя, но и поставя в риск здравето му. Има хора, които са алергични към синтетични материи, ето защо избират облекла, създадени от естествени тъкани. Именно затова е важно информацията да бъде конкретна и да е предоставена на вниманието на клиента преди той да е взел решение за покупка.

Търговецът вече няма да има право да прилага тази практика повече, посочват от КЗП. Освен това той ще бъде санкциониран с глоба. Съгласно Закона за защита на потребителите при такива случаи сумата може да достигне до 30 хил. лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още