IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 1000 туристи са посетили крепост "Трапезица" в първия ден след откриването й

Архитектурно-музейният резерват във Велико Търново ще бъде отворен за посещение от 9,00 до 18,00 часа всеки ден

09:19 | 25.09.16 г. 1
<p>
	Над 520 посетители са пожелали да се качат на историческия хълм с панормния асансьор.<em> Снимка: БТА</em></p>

Над 520 посетители са пожелали да се качат на историческия хълм с панормния асансьор. Снимка: БТА

Над 1000 туристи са посетили крепостта "Трапезица" в първия ден след откриването й, съобщиха от пресцентъра на Регионалния исторически музей във Велико Търново. 

Над 520 посетители са пожелали да се качат на историческия хълм с панормния асансьор, който е най-новата туристическа атракция в историческите маршрути на старата столица. Близо 530 са предпочели алтернативна екопътека до върха на крепостта. 

Първият посетител, ползвал панормния асансьор, е Силвия Петкучева от Сливен. За спомен тя е получила сувенири и исторически справочници, свързани с мястото на Трапезица в средновековната българска държава. 

Архитектурно-музейният резерват "Трапезица" във Велико Търново ще бъде отворен за посещение от 9,00 до 18,00 часа всеки ден. Панорамният асансьор ще работи във всички дни без понеделник, и в дни с температури над 35 градуса, под пет градуса и при обилни валежи и силни ветрове, припомниха от общината. Билетите варират от 6 до 26 лева, според броя на посетителите. 

Историческият хълм е втората по значимост крепост в Средновековния период на Търновград. Съхранени, частично консервирани и реставрирани са 19 средновеквни църкви. С последните проекти за социализация на крепостта достъпът до тях и до други археологически находки в рамките на крепостта е осигурен с новоизградени алеи и осветление.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
Супер! С нетърпение ще чакам да обходя Трапезица!Хубав град е Велико Търново
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още