IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пречиствателната станция "Албена" може да бъде модернизирана с европейски пари

Това е един от приоритетните обекти за финансиране, каза екоминистърът

14:54 | 27.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на околната среда и водите има готовност да подкрепи реализацията на проект за модернизация и разширение на пречиствателната станция за отпадни води "Албена".

Съоръжението, което е изграждано през 1986 година, досега не е рехабилитирано, заяви пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която се запозна със състоянието на станцията край село Кранево. Пречиствателната станция обслужва черноморския комплекс "Албена" и близките курортни селища, съобщава БТА.

Според Василева проектът може бързо да бъде реализиран, след като бъде подготвено регионалното прединвестиционно проучване във ВиК сектора. 

„Пречиствателната станция "Албена" е един от приоритетните обекти, който можем да финансираме по новата оперативна програма "Околна среда", посочи екоминистърът.

Василева каза, че за пречиствателната станция в Балчик, която също посети, е необходимо да се доизгради дълбоководното заустване. В съоръжението се отстраняват биологичните замърсители и фосфора, трябва да се пристъпи и към отстраняването на азота, каза Василева. Министърът коментира,че проектите за двете пречиствателни станции стоят на дневен ред за Северното Черноморие.

За последните няколко години приоритетно са финансирани обекти по Черноморското крайбрежие, като са вложени повече от 350 млн. лева в изграждане и модернизиране на пречиствателни станции, разширяване на канализационната мрежа и други. Министърът допълни, че в периода на мащабното строителство на хотелски бази е била игнорирана политиката за изграждане на базисна екологична инфраструктура.

„Оказа се, че след голямото строителство трябва да се наваксва в изграждането на необходимите съоръжения, които са много важни като предпоставка за доброто състояние на водата, за да не се създават рискове за околната среда и за здравето на хората и за да се развива туризмът”, каза министърът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още