IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристите в България ще надхвърлят 10,3 млн. за деветмесечието

Пътуванията на българи за Гърция бележи 4% ръст, за Турция – 30% спад към края на септември

16:48 | 27.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Към края на септември броят на туристите в България се очаква да надхвърли 10,3 млн. души, от които около 5,7 млн. са българи. Това твърди Румен Драганов, директор на Института за оценки и анализи в туризма, цитиран от БТА.

Най-значимият за страната ни пазар остава Германия, допълни Драганов. Според него броят на гостите от тази страна ще надхвърли 700 хил. души. Освен че са най-много, германците са и с най-дълъг среден престой, допълни експертът. Той уточни, че броят на гостите от съседните ни държави - Румъния и Гърция, също е много голям, но престоят им и значително по-ограничен.

Многобройни са и руските туристи, които се очаква да надхвърлят 600 хиляди души, каза още Драганов. По думите му в страната ни се завръщат и летовниците от централноевропейските държави - Полша, Чехия, Словакия, Унгария. Предпочитанията на гостите от тези страни са насочени основно към Южното Черноморие. 

След като през последните години на пазара във Великобритания отчитахме стагнация и рядко надхвърляхме 150 хиляди туристи, през настоящата броят на летовниците се увеличи и очакваме те да са повече от 200 000, допълни Драганов. Той отчете рязко увеличение на гостите от Иран. По думите му очакванията са през следващите години у нас да почиват между 40 и 50 хиляди души от тази държава.

Настоящият сезон се очертава значително по-дълъг в сравнение с предходните години, каза още Драганов. По думите му чартърите ще продължат до началото на октомври, а последните полети с немски туристи са планирани за 18 октомври.

През този сезон наблюдаваме и усилено пътуване на българи из страната, допълни Драганов. Според него почивките са станали по-кратки, но много по-интензивни. Движение има почти всеки уикенд, а при по-дългите почивни дни имаме средно по 450-500 хиляди пътувания.

Той отчете още, че до момента българи са реализирали до Гърция около 650 хил. пътувания, като увеличението е с около 4 на сто в сравнение с миналата година. Броят на почивките в Турция обаче е снижен, като намалението към края на септември се очаква да достигне около 30 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още