IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН прие промяна на инвестиционната такса на пенсионноосигурителните дружества

Тя е приета на първо четене и няма на доведе до допълнителни разходи за пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях фондове

13:49 | 28.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
КФН прие промяна на инвестиционната такса на пенсионноосигурителните дружества

Комисията за финансов надзор (КФН) прие на първо четене проект на Наредба за реда и начина за отчисляване на инвестиционната такса, събирана от пенсионноосигурителните дружества при управлението на фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Проектът е публикуван в раздела за „Обществени консултации“ на сайта на КФН за даване на бележки и предложения по него в рамките на 14-дневен срок.

Той е изпратен на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, поясняват от регулатора.

В мотивите към наредбата се посочва, че с проекта се следва възприетият до момента подход относно начисляването и превеждането на инвестиционната такса. Запазва се и начинът на определяне на дължимата такса, като се прецизира формулата за това, с цел отчитане на случаите, когато инвестиционната такса се изчислява на първия работен ден в годината или е налице промяна в нейния размер, влизаща в сила след неработен ден, с оглед предвиденото от законодателя постепенно намаляване на инвестиционната такса.

Ефектът от извършеното прецизиране на формулата в разглежданите частни случаи по отношение на натрупванията по партидите на осигурените лица е незначителен (средно по-малко от 0,01 лв. на осигурено лице за година).

Също така става ясно, че осигуряването на прилагането на наредбата не е свързано с допълнителни разходи за пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях фондове.

От КФН посочват още, че проектът на наредба няма пряко отражение върху държавния бюджет и бюджета на комисията, тъй като спазването на неговите изисквания ще се контролира в рамките на изградената вече система за осъществяване на надзор над дейността на пенсионноосигурителните дружества.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още