IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионноосигурителните компании ще имат повече възможности да инвестират

Промени в Кодекса за социално осигуряване налагат ефективна система за намаляване на риска

15:19 | 28.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Министерският съвет одобри изменения и допълнения в Кодекса за социално осигуряване, с които се доразвива регламентацията на допълнителното пенсионно осигуряване.

Законопроектът има за цел да усъвършенства изискванията към членовете на управителните и контролни органи, както и системите за управление на пенсионноосигурителните дружества, когато се отнася до инвестициите на пенсионните фондове.

Той е разработен след широко обсъждане на предложените промени с Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и други пазарни участници.

Целта на законопроекта е да се подобри корпоративното управление на пенсионноосигурителните компании.

Новите изисквания засягат членовете на управителните и контролни органи на дружествата, като например подходяща професионална квалификация, опит и добра репутация, за които са необходими знания и умения при осъществяване на дейността на компаниите.

Въвежда се задължение за пенсионноосигурителното дружество да разполага с ефективна система за управление, която да осигурява надеждно и благоразумно управление на дейността по допълнително пенсионно осигуряване.

Изрично се изисква в рамките на системата за управление пенсионноосигурителното дружество да се създадат определени ключови функции, които се осъществяват от специализирани служби и звена.

Тези и други предложени изменения са част от действията по засилване на надзора и регулациите в областта на небанковия финансов сектор, залегнали като мярка в Националната програма за реформи, която беше актуализирана през 2015 г.), след като беше изготвена в рамките на засиленото наблюдение на икономическите политики в Европейския съюз.

Със законопроекта на пенсионноосигурителните дружества се предоставят по-добри възможности за диверсификация при инвестиране на активите на пенсионните фондове. Това става чрез разширяване на кръга на допустимите финансови инструменти, но се въвеждат необходимите ограничения и лимити на вложенията, за да се намали рискът.

За да се предотврати конфликт на интереси, както и да се ограничат възможностите за сделки със свързани лица, се предлагат още няколко промени.

Към сега действащите забрани за инвестиране във финансови инструменти, издадени от пенсионноосигурителното дружество и свързани с него лица, се добавя и изискването да не се влагат средства, когато се използват например акции, издадени от емитенти, които са част от група, в която пенсионноосигурителната компания е дъщерно дружество.

Ограничението се отнася и при придобиване от пенсионните фондове на активи от лица - част от група, в която пенсионноосигурителната компания е дъщерно дружество, както и за придобиване от такива лица на активи, собственост на фондовете.

Прецизират се изискванията към финансовите отчети на пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях фондове, като се въвеждат допълнителни изисквания към техния одит.

Задължение на одиторите е да информират надзорния орган за определени обстоятелства, които са им станали известни в хода на проверките.

Министерският съвет предлага на парламента да гласува разпоредби, насочени към облекчаване на режима на промяна на участието и прехвърляне на средства на осигурените лица от един в друг съответен фонд за допълнително пенсионно осигуряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още