IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започва задълбочена проверка на сливането на Deutsche Boerse и LSE

Предварителното разследване породи притеснения за конкуренцията

21:59 | 28.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) обяви, че започва задълбочена проверка на плана за сливане на операторите на лондонската и франкфуртската борса – Deutsche Boerse и London Stock Exchange, предават световните агенции.

Това се случва след като предварителното разследване породи притеснения за спазването на регулацията, свързана с конкуренцията.

До 13 февруари 2016 г. ЕК трябва да реши дали сливането няма да наруши законите, тъй като бъдещото обединение ще бъде пряк конкурент на Euronext – фондовите борси в Париж, Амстердам, Брюксел и Лисабон, както и на ICE (Ню Йорк), посочва още съобщението.

По думите на еврокомисаря за конкуренцията Маргрете Вестагер трябва да се внимава участниците на пазара да продължават да имат достъп до инфраструктурата на финансовите пазари при конкурентни условия.

Срокът за задълбочената проверка евентуално може да бъде удължен.

В средата на март Deutsche Boerse и LSE обявиха, че са постигнали споразумение за условията на сливането, което е „ключово за сектора“. Главният изпълнителен директор на Deutsche Boerse Карстен Кенгетер ще оглави новото обединение.

В края на юни двете страни обявиха, че ще продължат планираното сливане въпреки решението на Великобритания да напусне Европейския съюз.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още