IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 30 септември

07:54 | 30.09.16 г.
Преглед на печата за 30 септември

"Гранд хотел България" е купен от вносителя на Lavazza Мирослав Печев
в. Капитал Daily

Пореден хотел в София сменя собственика си. От август дружество на вносителя на Lavazza Мирослав Печев е придобило един от най-централните и стари хотели на столицата - "Гранд хотел България". И този път, както предишните препродажби на столични обекти като Hilton, Radisson, "Родина", "Даун таун" и т.н., купувачът е български бизнесмен.

Продавач на актива, някога част от портфейла на "Мултигруп" на Илия Павлов, сега са дружества на наследниците му и мениджмънта, излъчен от група инвеститори, сред които Бояна Попова. Това е вторият хотел, с който групата се разделя това лято - другият беше морският "Парадайз бийч" на Свети Влас, който беше купен от общинския съветник в Несебър Венелин Ташев.

Работодатели искат държавата да закрепости студентите у нас
в. Сега

Студентите държавна поръчка да са длъжни да останат да работят в страната за определен период от време - между 3 и 5 г., а който замине за чужбина, да възстанови парите, платени от бюджета за издръжката му. Около тази идея се обединяват две от национално представителните работодателски организации - БТПП и АИКБ. От БСК обаче са скептични, че подобно предложение може да се реализира. Идеята среща подкрепата на част от ректорите, но не и на студентите, показа проверка на "Сега". От просветното министерство също са с резерви.

Предложението не е ново - през 2011 г. премиерът Бойко Борисов поиска същото - заяви, че студентите, които се обучават по държавна поръчка, трябва да остават в страната, защото за тяхното обучение са инвестирани публични средства, които "изтичат" към чужбина.

Управляващите влязоха в спор за "вечните концесии"
в. Сега

След тежки спорове парламентарната правна комисия одобри на второ четене в сряда противоречиви текстове от новия закон за концесиите, които дават възможност отдаването на концесия да бъде за неограничено дълго време. Проектозаконът е предложен от правителството и събра многобройни критики и от мнозинството, и от опозицията именно заради тази разпоредба.

Действащият закон не позволява продължителността на концесията да надхвърля 35 години. Правителството предлага това ограничение да отпадне. Вместо това ще има максимален срок, който ще се определя от този, който отдава на концесия - държавата, общините, публичноправните организации. Предвижда се максимумът да се определя, като се отчита времето, необходимо на концесионера, за да си възвърне направените инвестиции и разходи по експлоатация и да получи доход.

Волво Груп с 1.66 млн. лв. инвестиция в Бургас
в. Стандарт

Волво Груп България започна изграждането на собствен сервизен център в Бургас. Първата копка на терена в Индустриалния логистичен направиха кметът на Бургас Димитър Николов и изпълнителният директор на компанията Петер Ериксон. Инвестицията, която автомобилната компания ще направи, е в размер на 1,66 млн. лева.

"За нас Бургас винаги е бил регион със стратегическо значение. Това се дължи не просто на ключовата локация, но и на динамичното развитие на бизнеса и дългогодишните традиции, които има Волво Груп тук", обясни Петер Ериксон. Той благодари за експертното съдействие и разбирането на бизнес приоритетите от страна на Община Бургас в процеса на реализиране на проекта.

Закриват бомбоубежищата, крием се в метрото при тревога
в. Монитор

Голяма част от скривалищата в София, които са строени при евентуална биологична, химическа атака или бомбандировка ще бъдат запечатани, а вместо в тях гражданите ще се крият в метростанции и паркингите на новите сгради. Бройката на убежищата е секретна, но според информация на „Монитор“ те са около 500. Много от тях се намират в обществени сгради, частни постройки и жилищни кооперации. Те обаче не се поддържат от години и състоянието им е плачевно. Това съобщиха за агенция „Монитор“ от столичната пожарна, като поясниха и че вече има образувана междуведомствена комисия, която да вземе решение кои скривалища могат да се реновират, кои трябва да се поддържат и кои трябва да бъдат напълно запечатани.

Фабриките залети от вносни чушки, родните гният необрани
в. Монитор

2016 е най-лошата година за производителите на чушки от 30 години насам. България е наводнена от евтини капии от съседните държави и родната продукция ще изгние по корените, твърдят фермери от хасковските села Малево и Конуш. В землищата им над 50 стопани гледат този зеленчук.

Няма никакъв пазар и това е причина беритбата да спре вече втора седмица, твърди Янчо Апостолов, който е отгледал 10 дка с червена капия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още