IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жители на Карнобат недоволстват заради завод за производство на компост

В производството ще се използват отпадъци от земеделието

10:31 | 30.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: община Карнобат</em></p>

Снимка: община Карнобат

Строителство на завод за компост на 1 км от Карнобат предизвика недоволството на местните хора и острата реакция на общината, съобщи БНР. В писмо до Министерството на околната среда и водите (МОСВ) общинското ръководство настоява проектът да бъде спрян.

Аргументите са, че преработката ще доведе до запрашаване на въздуха и неприятни миризми.

Инвеститорите от фирма "Агрошанс комерс Карнобат", обаче твърдят, че инсталацията ще бъде високотехнологична и съобразена с екологичното законодателство. Спорът на общината с инвеститора продължава повече от 4 месеца.

Бъдещото строителство е на етап идеен проект, като Регионалната екоинспекция в Бургас е издала разрешение за осъществяването му. 

Какво ще представлява този завод? В него ще има инсталация за производство на компост, или иначе казано биологична тор. Тя се получава от 55% слама, 5% дървесен чипс и 40% птича тор, която ще се доставя от ферми за бройлери. Новото производство ще бъде екологично чисто, няма да замърсява въздуха, ще се усещат слаби миризми, но само на разстояние до 500 м, твърди консултантът на фирмата инвеститор Тодор Карастоянов.

Той пояснява, че инвестицията е за няколко милиона евро, а инсталацията ще бъде екологична и автоматизирана.

Автоматично ще се правят замервания на въздуха и водите, както изискват от Регионалната екоинспекция в Бургас.

„Категорично не би могло да има проблеми, инвестиционното предложение е щадящо околната среда, освен неприятните миризми, които са свързани със всеки вид компостиране“, признава той.

Ще водим битка, за да спрем този проект, категоричен е кметът на града Георги Димитров.

Той припомня, че преди година инсталацията е обгазила целия град при експериментален пуск на производството. 16 т компост ще бъде преработвано на ден, пояснява той.

„Направили сме всички възражения, сега протестираме пред министъра на околната среда. Нямам нищо против земеделското производство, но съм длъжен да се съобразя с мнението на хората. Това производство е недопустимо за Карнобат“, заяви кметът. 

Споровете между общината и инвеститора Минчо Гроздев продължават под формата на жалби и възражения, предстои да се произнесе държавата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още