IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ясни са условията за инвестиции за фермерите по мярка 4.1 на ПРСР за 2016 г.

Земеделците могат да кандидатстват за закупуване на техника и инвестиции в напоителни системи

17:43 | 30.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Сибола</em></p>

Снимка: Сибола

Какви условия трябва да изпълняват фермерите с европроекти за инвестиции в стопанствата – това става ясно от обнародваната днес в Държавен вестник Наредба за прилагане на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020 г.

Наредбата изяснява условията за кандидатстване и критериите за оценка на проектите по предстоящия прием на проекти по подмярката.

Тя финансира инвестиции във фермите – закупуване на земеделска техника, изграждане на силозни стопанства, създаване на трайни насаждения, строителство, ремонт и оборудване животновъдни стопанства, инвестиции в напоителни системи.

Субсидията по подмярката е 50% за един ползвател и 70% за колективни инвестиции, но не повече от 1 млн. евро. Индивидуалните ползватели получават надбавка от 10% например ако са биопроизводители, млади стопани или бизнесът им е в необлагодетелстван район.

За приоритетни се считат кандидати от чувствителни сектори, със земи в Натура 2000, необлагодетелствани райони и Северозападна България; инвестициите в строително-монтажни работи и неземеделска техника; проектите за повишаване на енергийната им ефективност, колективните инвестиции, биологично сертифицираните производители, младите фермери, стопанствата с история и устойчива заетост, тютюнопроизводителите.

В предстоящия прием ще могат да кандидатстват признати групи и признати организации на производители.

Финансова помощ се предоставя за инвестиции за напоителни системи, ако са в съответствие с Плана за управление на речните басейни за съответния район, в чийто териториален обхват ще се извършват инвестициите; ако кандидатът има осигурен достъп до услуги за напояване или има действащо разрешително за водовземане; ако са налични или са предвидени за закупуване и монтиране уреди за измерване на потреблението на вода в рамките на планираните инвестиции.

Кандидати от предходни периоди на прием, за които няма издадена заповед за одобрение, могат да участват в предстоящия период на прием по облекчена процедура чрез подаване на искане.

Проекти с размер на субсидията по-голям от 50% ще трябва да провеждат процедура за избор на изпълнител по реда на ПМС 160 от 1.07.2016 г.

От културите в чувствителни сектори са изключени: орехи, тикви, зелен грах, захарна царевица, шипка, маточина, кориандър, бадеми, лешници, резене, левзея и чувен.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още