IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 19 октомври

07:30 | 19.10.16 г. 1
Преглед на печата за 19 октомври

IT компания с български корен привлече още 29 млн. долара
в. Капитал Daily

Стартиращата компания Leanplum, в която съосновател е 32-годишният българин Момчил Кюркчиев, получи ново финансиране от 29 млн. долара. За четири години от създаването си досега базираната в Сан Франциско технологична фирма, която прави платформа за мобилен маркетинг, е привлякла общо 46.3 млн. долара. Водещият инвеститор в новия рунд финансиране е известният в Силициевата долина фонд Canaan Partners, като участват и досегашните инвеститори Kleiner Perkins Caufield & Byers и Shasta Ventures.

Агитацията за референдума се превръща в безцелно разхищение на пари
в. Сега

Във все по-безцелно пилеене на публични средства се превръщат информационните кампании за президентските избори и особено за националния референдум. Въпреки че ЦИК постоянно гласува искания на партии и на инициативни комитети да участват в кампанията за допитването, на практика тя липсва. Причината е, че голяма част от политическите сили без държавна субсидия и от гражданските сдружения се опитват да насочат 40-те хиляди лева, които държавата им отпуска за агитация, към медии с малка аудитория и към такива, които не се отличават с обществено-политически профил, а са по-скоро развлекателни. Поведението на тези участници в кампанията изглежда парадоксално и може да се обясни като схема за източване на бюджетни средства. Общата сума, която ЦИК се готви да разпредели в двете кампании, е почти 2 000 000 лв.

Тол таксата отпада от наредбата, докато се въведе електронната система
в. Сега

Нов регламент за пътните такси предвижда отмяна на тол таксата като начин на плащане за преминаване по пътищата. Така остава само действащата в момента такса - винетката. Това става ясно от проект на постановление за отмяна на сега действащата наредба за пътните такси и приемането на изцяло нова наредба. Тя е публикувана за обществено обсъждане със срок до 31 октомври.

Според мотивите на регионалното министерство и Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) нормативите трябва да се съобразят с промените в законите от 2008 г. насам. Старата наредба предвиждаше тол такси с бариери във варианта от 2008 г., когато се обмисляше концесия на магистрала "Тракия", а това отдавна не е актуално, обясниха от АПИ.

Парите от ЕС вдигнаха заплатите с 15 на сто
в. Стандарт

Парите от ЕС са довели до вдигане на заплатите с над 15% и до нараствате на Брутния вътрешен продукт на страната с близо 12%. Това става ясно от доклад на Министерството на финансите за ефекта на фондовете на ЕС върху икономиката на страната от приемането ни за член на Общността до края на 2016 г.

През първия за страната програмен период (2007–2013 г.) беше получен достъп до средства от ЕС в размер на 9,4 млрд. евро. Към 30 юни 2016 г. усвоените средства от европейските фондове са над 9 млрд. евро, като степента на усвояване е 96,6%. Над 60% от привлечените в икономиката средства от ЕС са усвоени в периода 2013-2015 г. Общият ефект на тези пари върху икономиката ни се изразява в кумулативно нарастване на БВП с 11,5% към края 2016 г. над базисния сценарий при липсата на пари от ЕС, се посочва в доклада. През втория за страната програмен период (2014–2020 г.) е получен достъп до 9,9 млрд. евро от ЕС. В сравнение с периода 2007–2013 г. това е ръст с 5,2%.

ЧСИ-та гонят длъжници на КТБ по 310 дела
в. Монитор

310. Това е цифрата на лошите кредити, отпуснати от КТБ през годините, които частни съдебни изпълнители от цялата страна в момента се опитват да съберат. Според справка, изготвена от Камарата на ЧСИ за Агенция „Монитор“, огромна част от тези 310 изпълнителни дела за невърнати дългове към фалиралия трезор са без почти никакво обезпечение. Това на практика означава, че пари от тях към банката няма как да влязат. В същото време броят на изпълнителните дела нараства лавинообразно, тъй като синдиците на трезора непрекъснато подават искове и се образуват изпълнителни дела за събирането на необслужвани кредити.

Нова година по-скъпа с 40%
в. Труд

Посрещането на Нова година в хотел в България ще ни струва с 40% по-скъпо отколкото миналата година, показа проучване на „Труд”. Офертите за три нощувки в хотел с 4 или 5 звезди за празничните дни стигат 1400 лева за двойна стая, докато миналата година вървяха по 1000 лева. Или 230 лв. ще плати човек на ден, като в цената влиза закуска и вечеря. Увеличение има и при хотелите от по-нисък клас. Три нощувки в двойна стая ще ви струват 900-1000 лв. при 700 лв. през 2015 г.

Румъния затваря „Дунав мост” за уикенда, чакат се гигантски опашки
в. 24 часа

Истинска паника сред службите настъпи в Русе при вестта, че Румъния на практика ще блокира за три дни „Дунав мост”. След продължилия повече от година ремонт на съоръжението, сега технически изпитания на "Дунав мост" ще го затварят за движение за по 6 часа от 21 до 23 октомври. За пореден път през тази година това ще създаде огромно затруднение за шофьорите, преминаващи оттук в двете посоки. През последните дванадесет месеца, съоръжението се ремонтира от румънска страна. Затова движението в участъка пред Гюргево вече от година се извършва само в едно платно, с огромни задръствания по „Дунав мост”, които водят до гигантски опашки от Тирове пред съоръжението, и откъм Русе, и откъм Гюргево. Краят на дейностите като че ли вече се вижда. Сега обаче в Агенция „Пътна инфраструктура” постъпи писмо от Румънската национална компания за автомагистрали и национални пътища, в което се съобщава, че в периода 21-23 октомври ще се извърши техническо изпитване на Дунав мост Русе - Гюргево.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още