IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадската Fairfax поема бизнеса на AIG в България

Американският гигант продава на канадците операциите си в Латинска Америка и Турция и им дава и правата върху бизнеса си в ЦИЕ

17:10 | 20.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

American International Group Inc. (AIG) се е споразумяла да продаде търговските си операции в Аржентина, Чили, Колумбия, Уругвай, Венецуела и Турция на канадската компания Fairfax Financial Holdings Ltd. на бизнесмена Прем Уатса. Цената на сделката е 240 млн. долара, съобщава Bloomberg.

Fairfax ще придобие и правата върху подновяването на застрахователните полици на клиентите на AIG в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) в България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия и ще поеме оперативните активи на AIG в региона, посочва компанията в съобщение.

Всички сделки подлежат на регулаторно одобрение.

Целта на главния изпълнителен директор на AIG Питър Ханкок е да стесни фокуса на групата.

Fairfax потвърждава информацията. В отделно изявление Уатса допълва, че бизнесите са “добре развити на съответните пазари, с опитни мениджъри, с дисциплиниран подход към сключването на застрахователни договори и ще доведат до значително увеличаване на присъствието на Fairfax в Латинска Америка”.

Сделката се очаква да приключи през следващата година.

Ханкок планира да насочи усилията си към застрахователния бизнес в държави като САЩ и Япония, където компанията притежава голям пазарен дял.

Прем Уатса е в процес на разширяване и диверсификация на бизнеса на Fairfax чрез серия придобивания, отбелязва информационната агенция. Целта е повишаване на премийните приходи.

От миналата година Fairfax се разширява в Източна Европа, след като придоби бизнеса на QBE Insurance Group Ltd. в Украйна.

"Започваме да придобиваме тежест в Източна Европа. Със сделката ще си осигурим малко по-голямо присъствие в региона. Ние сме оптимисти", коментира президентът на Fairfax Пол Ривет.

Той допълва, че компанията се интересува и от Индия, както и от африканските пазари заради по-младото население там. Според него демографските показатели подпомагат  икономическия растеж в дългосрочен план.

От 2009 г. насам AIG се е разделила с активи за над 90 млрд. долара, отчита агенцията. Акциите на групата поскъпнаха с 61 цента в началото на търговията в Ню Йорк, като така спадът на цената от началото на годината се свива до 1,7%.

Акциите на Fairfax поскъпват с 6,34 канадски долара до 726,61 канадски долара, като отбелязват ръст от началото на годината от 11%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още