IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова наредба за биоотпадъците е публикувана за обществено обсъждане

Опростява се редът за отчитане на рециклирането

17:28 | 20.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Нова наредба за биоотпадъците е публикувана за обществено обсъждане на сайта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Проектът обединява приетите през 2013 г. наредба за третиране на биоотпадъците и наредба за разделно събиране на биоотпадъците. Целта е да се отстранят възникналите при прилагането им проблеми, съобщи екоминистерството.

С новата наредба се  опростява редът за отчитане на рециклирането, подготовката за повторна употреба на битовите отпадъци и количеството на депонираните биоразградими отпадъци.

От общините вече не се изисква предоставяне на доклади в МОСВ. Така се облекчават местните власти и регионалните сдружения, защото отпадат задълженията им за обобщаване на данни и изготвяне на доклади на общинско и регионално ниво. 

Изчисленията ще се извършват от Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС).

В новата наредба са регламентирани и задълженията на общините за прилагане на системи за разделно събиране и рециклиране на биоотпадъците.

Разписани са основните критерии за третиране на биоотпадъците, включително изискванията за качество на компоста, ферментационния продукт, органичния почвен подобрител и стабилизираната органична фракция от механично-биологична третиране.

Определени са условията, при които компостът и ферментационният продукт престават да бъдат отпадък и могат да бъдат пуснати свободно на пазара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още