IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евросредствата действат като амфетамини на икономиката, предупреди експерт

Разпределението на субсидиите не е адекватно, според консултанта Атанас Кирчев

11:45 | 21.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Разпределението на европейските средства през първия и през настоящия програмен период не е адекватно, коментира консултантът по европейски програми Атанас Кирчев пред Bloomberg TV Bulgaria. 

Според него фокусът е трябвало да бъде не толкова върху пътната инфраструктура, колкото върху иновациите и образованието, за да се ускори икономическото развитие.

Той не отрича твърденията, че е възможно еврофондовете да имат и негативен ефект върху българската икономика, която е станала твърде зависима от субсидиите. Експертът припомни данните, че 80% от публичните инвестиции са реализирани със средства от европрограмите.

Въпросът е дали тези субсидии няма да се окажат с ефекта на амфетамини – временно енергизиране без траен ефект, предупреди той.

В последните години свежи пари влизат в икономиката единствено благодарение на евросредствата, заяви консултантът Ивайло Здравков. Той обаче определи тази възможност за българските фирми като нещо положително.

Здравков очаква за периода след 2020 г. препрограмиране на средствата след анализ къде субсидиите са били  успешни.

Със сигурност ще има продължение на финансирането, но тепърва ще видим под каква форма, каза той.

Вижте още във видеото:

Можете да гледате още в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още