IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агроминистърът отчита ръстове в почти всички направления на земеделието

Десислава Танева съобщи, че добивите от пшеница през тази година са рекордни, а в производството на зеленчуци ръстът е повече от два пъти

13:23 | 22.10.16 г.
Агроминистърът отчита ръстове в почти всички направления на земеделието

В почти всички сектори в българското земеделие през тази година се отчитат ръстове. Това каза днес в Сливен министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предава БТА.

Министърът откри 12-то традиционно изложение по животновъдство, което се провежда в града.

По думите на Танева има рекорден добив при пшеницата, над два пъти ръст в сектор "Зеленчукопроизводство", над 50 на сто са площите с трайни насаждения, заявени за подкрепа.

Наблюдава се ръст и в сектор "Животновъдство", независимо от голямата ценова криза, като това се отнася за животните от различни породи, които са под селекционен контрол, допълни тя.

Заявените за подпомагане животни при овцете са нараснали с 13 процента, говедата - с 18 процента, като ръст има и при броя на фермите, посочи Танева.

Единственото направление, при което няма отчетен ръст, е при говедата, които са млечни и не са под селекционен контрол. Според Танева този факт не е притеснителен, защото посоката на развитие трябва до бъде в мерки и направления под селекционен контрол.

Обратна тенденция се наблюдава в сектор "Тютюн" - единственият селскостопански сектор с отчетен спад. Това според министъра обаче също не е притеснително, защото трябва да има растеж в секторите, които имат пазарна перспектива.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още