IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 24 октомври

08:03 | 24.10.16 г.
Преглед на печата за 24 октомври

Газовата връзка между България и Румъния ще е готова през ноември

В. Сapital daily

Газовата връзка между България и Румъния под река Дунав ще бъде завършена през следващия месец. Това са потвърдили от австрийската компания Habau, която изгражда последната част от проекта, цитирани от SeeNews. "Успешно инсталирахме първата тръба и очакваме до средата на ноември и двете газови тръби под Дунав да са напълно работещи", коментира Карл Лейденфрост, управляващ директор на Habau за Румъния. Той говори на четвъртата годишна конференция за гориво и газ в Черно море, която се състоя в София.

Правителството си разчисти пътя за военни доставки без конкурс

В. Сега

Правителството си е отворило широко вратата за доставка на техника за отбраната, без да прилага Закона за обществените поръчки (ЗОП). С промени в наредба се свеждат до минимум възможностите за обществен контрол как и защо се избира един доставчик на армията, ако кабинетът прецени, че при избора му се споделя чувствителна за националната сигурност информация. Нововъведенията са прокарани чрез отмяната на приетата през 2013 г. Наредба за критериите и реда за определяне на основни национални интереси в областта на отбраната. Това е станало миналия петък, а предложението е внесено от военния министър Николай Ненчев.

БСП е рекордьор по дарения за изборите

В. Сега

Истинско въодушевление е обзело симпатизантите на БСП, ако се съди по даренията, които те правят за кандидатпрезидентската двойка на левицата. Ген. Румен Радев и Илияна Йотова са рекордьори засега по получени дарения, показва регистърът на Сметната палата. Предизборната им кампания е подкрепена с 400 записа на стойност около 240 000 лв. На кандидатите на БСП са дадени безвъзмездно и над 60 автомобила и услуги - счетоводство, лепене на плакати, агитация и т.н. В тяхна полза са и петте най-големи дарения от по 10 000 лв., колкото е горният праг, допуснат от закона за донорство на изборите. Сред дарителите са бившият зам.-министър на МВР в кабинета "Станишев" и шеф на охранителната фирма "Скорпио" Камен Пенков, Илия Милушев, Николай Карафизиев, Стефан Нинов и Васка Пенкова, всичките от София.

Евтината пшеница спря поскъпването на земята

В. Монитор

Ниските цени на пшеницата у нас стабилизираха пазара на земеделска земя и спряха поскъпването й, дори в някои райони вече се забелязват признаци на спад, научи „Монитор”.

Според Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ), поевтиняването на житото спрямо миналата година с 10-15% намали печалбите на арендаторите, а оттам падна и търсенето от тях на ниви.

Радослав Христов, зам.-председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите, също смята, че в момента има успокояване на пазара на земеделска земя. „Възходящият тренд отпреди не е налице, а в района на Стара Загора рентите на земите и цените им намаляват”, уточнява той.

3 небостъргача на по 40-50 етажа ще строят в София

В. 24 часа

Три небостъргача ще се издигнат в София до няколко години. Високите сгради ще са на изхода на бул. “Цариградско шосе”, до “Пирогов” и до мол “Парадайз”. Трите проекта са на различна фаза, като първият вече е с издадено разрешително за строеж, съобщи пред “24 часа” главният архитект на София Здравко Здравков. За другите два все още вървят процедури и тепърва ще се обсъждат от експертния съвет по устройство на територията, уточни Здравков. Небостъргачът, за който вече има издадено разрешение, ще се строи близо до 126-метровата офис кула “Капитал Форт” на бул. “Цариградско шосе”. Той ще е част от проекта Sofia capital city” на компанията “Форт Нокс", чийто първи етап включва 3 сгради, а кулата е първата от тях.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още