IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вотът за Brexit е предизвикал рекорден отлив на инвестиции от фондовете за имоти

Пълното въздействие на Brexit върху пазара на бизнес имоти ще се види, след като се оформят отношенията на Лондон и Брюксел в процеса по напускане на ЕС

14:28 | 24.10.16 г. 2
<p>
	Пазарът на бизнес имоти в Лондон изглежда преживя първоначалния шок след вота за Brexit, макар и инвеститорите да са по-предпазливи. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Пазарът на бизнес имоти в Лондон изглежда преживя първоначалния шок след вота за Brexit, макар и инвеститорите да са по-предпазливи. Снимка: архив, Ройтерс

Вотът за напускане на Европейския съюз (ЕС) във Великобритания е предизвикал най-големия отлив на дребни инвеститори от фондовете за имоти, отчитан някога, съобщава Financial Times.

Клиенти на фондовете за имоти от отворен тип на Острова са изтеглили над 3 млрд. паунда през първите осем месеца на годината, сочат данни на Асоциацията на инвеститорите, цитирани от изданието.

Това е почти една десета от активите под управление на отворените фондове за имоти в страната, допълва организацията.

За сравнение, по време на кризата през 2008 г. тегленията са били под 5 на сто от общите активи на отворените фондове за инвестиции в имоти (под 500 млн. паунда), показват още данните.

Заради паническото бягство на дребните инвеститори след вота за Brexit, в който 52% от британците поискаха страната им да напусне ЕС, водещите отворени фондове за инвестиции в имоти, сред които M&G, Standard Life и Aviva Investors, спряха временно обратните изкупувания. Фондовете искаха да си дадат време, за да продадат активи и с получените средства да удовлетворят претенциите на инвеститорите.

Няколко фонда вече възстановиха дейността си след осъществени успешни продажби. Други обаче остават затворени и според анализатори остава да се види дали реакцията им е била оправдана.

Експерти посочват, че пълното въздействие на Brexit върху пазара на бизнес имоти ще се види след доста повече време, защото по-важно е да се види как ще се оформи напускането на ЕС и какви ще са взаимоотношенията между Лондон и Брюксел накрая.

През предходните две години инвеститорите показаха значителен интерес към фондовете за имоти заради високата доходност в сравнение с останалите инвестиции. Отворените фондове във Великобритания привлякоха 2,6 млрд. паунда от дребни инвеститори през 2016 г. и 3,8 млрд. паунда през 2014 г., показват данните на Асоциацията на инвеститорите.

Бързия икономически растеж в градове като Лондон и Манчестър подсил възвръщаемостта на най-големите фондове за имоти в страната, които инвестират предимно в бизнес имоти.

Три от най-големите играчи на пазара – фондът на M&G, фондът на Henderson и фондът на Aberdeen, отчетоха възвръщаемост между 7 и 14 на сто през 2014 и 2015 г. Това привлече значителен брой инвеститори, гладни за доходност.

От януари насам обаче възвръщаемостта падна на отрицателна територия заради вълнението около референдума за членството на Великобритания в ЕС и въздействието на по-слабия паунд.

Фондът на M&G например отчете възвръщаемост от -8,95% за първите осем месеца на годината, а фондовете на Henderson и Aberdeen – съответно -6,96% и -8,07%.

Междувременно още един отворен фонд за имоти във Великобритания обяви, че възобновява търговията с мотив, че доверието на пазара се възвръща, допълва FT.

M&G Investments възобновява обратните изкупувания, след като е продал 58 имота за времето след референдума. Общата стойност на сделките е 718 млн. паунда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Ilianaiotova
преди 7 години
Sledia vashite publikacii na tazi tema sas nasmeshka i se chudia ot kade cherpite informacia. Dosega pone pet shest statii ste napisilai sas podobno sadarzanie - kak vsichki investitori se iznasiat ot Velikobriatinia i t.n.t. poradi Brexit!Ami tova e prosto smiah v zalata, az ziveia tam i sledia i fainenshial times i drugi medii angliiiski i mezdunarodni i statiite vav tiah sa protivopolozni na tova koeto vie pishete. Osven tova rabotia tuk i imam pogled kam ikonomicata koiato e vav absoluten bum ot referenduma nasam. Naprotiv vse poveche investitori idvat. Prosto mi e smeshno kato cheta vashite satatii kakto spomenah. :) no sigurno ima hora koito vi i viarvat ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
ratten
преди 7 години
Пълното въздействие на Brexit върху пазара на бизнес имоти ще се види, след като се оформят отношенията на Лондон и Брюксел в процеса по напускане на ЕС--------------------------никой не иска да чака до тогава, но ги е страх, че ако свалят рязко цените и лавината ще тръгне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още