IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ню Йорк нанася удар на Airbnb

Нов закон предвижда по-големи глоби за част от предлагащите домовете си под наем

20:11 | 24.10.16 г. 14
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Закон, подписан в петък от губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо, ще доведе до налагането на големи глоби на потребители на Airbnb, предизвика вълнения в Ню Йорк, след като стана ясно, че хиляди хора, предлагащи места за нощувка в Ню Йорк може да нарушават новите правила, пише Wall Street Journal.

Със суми до 7500 долара ще бъдат глобявани онези, които нарушават забраната от 2010 г. за наемане на цели апартаменти за период до 30 дни, ако собственикът на дома не е у дома по време на престоя.

Том Кайлър, един от критиците на Airbnb, който живее в близост до Times Square, твърди, че законът предвижда нов удар срещу платформата. Кайлър посочва, че този уикенд е чул, че има парти в сградата, в която живее от 1979 г., като смята, че виновници за шума са гости в апартамент, предлаган в Airbnb.

“Вече говорих с хазяина за това и му казах, че не одобряваме случващото се”, коментира мъжът. “Но сега мога да кажа: “Наясно ли сте с новия закон, който беше приет? Предвижда се голяма глоба”.

Демократът Андрю Комо подписа документа след ожесточено лобиране от двете страни. Демократите държат на по-строги регулации на наемането на места през Airbnb.

Поддръжниците на закона твърдят, че Airbnb е изострила недостига на жилища на достъпни цени в Ню Йорк. Освен това услугата носи рискове за безопасността и за проблеми с качеството на живот, посочват още те.

В сектора на технологиите и иновациите законът е критикуван остро, като задушаващ иновациите и засягащ средната класа нюйоркчани, която печели чрез отдаването под наем на домове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Точно в слънчев бряг и в ибиса никой няма да ти направи проблем ако си правиш парти в къщи. Дори хора умишлено си купуват апартаменти в близост до хотелски пари комплекси точно с тази цел! Що за разсъждение!?Хотелите се ползват не само от туристи! "Трудови" хора също използват хотели и точно за тях airbnb обикновено е доста удобен вариант... особено ако е попродължителна командировката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
MZ/X
преди 7 години
Купонджии 365/365 нито в хотел нито в airbnbn, нито в нормален жилищен апартамент, а в много случаи и в къща с двор някой ще търпи кротко независимо от регулациите ;-).-------------------------------------------------------------------------------------------------------От небето ли падаш или сериозно го пишеш това? В Слънчев Бряг, Ибиса и т.н. купонът е денонощен през сезона. Същото се отняся до купонджийските квартали на големите градове, но там е 365/365.Туристът за разлика от трудовият човек е отишъл да разпуска и е нормално да иска да купонясва, да си ляга късно и т.н. Местните все по трудно издържат наплива на туристите и затова правят улични протести! Друго не могат да направят защото властите могат да се занимават с отделни случаи, но при масовост са безсилни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Много си далеч от истината ако мислиш, че всички които ходят на хотел или airbnb всеки ден си правят купон.Купонджии 365/365 нито в хотел нито в airbnbn, нито в нормален жилищен апартамент, а в много случаи и в къща с двор някой ще търпи кротко независимо от регулациите ;-)."Това не са разни лобита, а обикновенни граждани желащи да спат през нощта "- А това е глупост. Баш лобита са си, които лобита не са лобита на тихите жители, а на големите хотелски вериги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 5
MZ/X
преди 7 години
Собственикът може да купонясва в собствения апартамент, но рядко го прави постоянно 365 дни в годината. В Барселона например годишно има около 10 милиона туристи. Мислиш, ли че реалистично полицията да може да контролира и глобява толкова много хора, които идват за 2-3 дни и изчезват.Достатъчно е лятото да отидеш в Слънчев бряг и да го сравниш с жк.Младост например за да разбереш какво е едно място пълно с туристи сравнено с нормален жилищен комплекс. Туристите масово купонясват, лягат си късно, напиват се, скачат от балкони и т.н, докато в жилищните комплекси подобни явления са изключение, а не правило.Виж какви масови демонстрации имаше в Барселона основно срещу Airbnb и туризмът влизащ в жилищните сгради Това не са разни лобита, а обикновенни граждани желащи да спат през нощта https://***.youtube.com/watch?v=AJ7cy4z4AlE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
за разлика от теб, съм ползвал не само airbnb, ами и подобни БЕЗПЛАТНИ услуги много преди да се появи airbnb. как при онзи случаи регулатора (чиито дупе следко облизваш) ще дойде и ще ми забрани да ходя "на гости" на мои приятели?ами щи кажа - няма как.регулатора се намесва само когато има кинти. защо? - сам си отговори! нали си разумен...това е 100% лобистки регулации в интерес ЕДИНСТВЕНО на хотелските вериги! на никой друг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 2
SS-23
преди 7 години
Мда ... в този "закон" виждам дългата ръчица на "белите якички", а също така и туристическите агенции.. Имаме повишено търсене на наеми и ... никой не иска - нито банкови кредити, нито квартири през агенции... Тази услуга е вариант на "споделена икономика", като такситата на Юбер, а значи - правителства и баМки - лапат хурката! затова е този рева, но ... свиквайте - това е бъдещето, което сами провокирахте : "Ако можеш да минеш тънко, що да не минеш"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
supertrader
преди 7 години
Защо да не би собственика да не може дългосрочно да го отдаде под наем на такива които нон стоп купонясват ? Или пък такива които постоянно купонясват и са много шумни да не могат да го купят ?Истината е в средната класа а не в класата на хотелиерите, средната класа трябва да вади доходи защото тя ще си купува много бройки електрически коли с батерии - реактори и ще се правят пари и богатство за някой..не за мазните хотелиери. Същия който почти стъпка Фолсваген и ги навря в миша дупка и се чудят на кой Свят са ще оправи и мазните хотелиери. Никой не може да върти колелото на историята в обратната посока. Те и Фосваген не искаха да правят електрически коли, но я ги виж напоследък как припкат в тая посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 3
mathematician
преди 7 години
Аргументът за шумни партита в апартаменти давани под наем чрез Airbnb е абсурден.Кво ще стане ако аз си спретна шумно парти в собствен апартамент? Ми има закон и ще дойде полицията да ме глоби или поне направи забележка. Което се е случвало, признавам. Размина се само със забележка и понеже сме културни просто разтурихме партито, щото наистина беше станало късно.Така че ако вдигат шум, има си закони, по които могат да бъдат санкционирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
MZ/X
преди 7 години
Аз също ползвам Airbnb, защото услугата като цена качество е много добра и като турист съм много доволен от нея. Това обаче, че като клеиент съм доволен от Airbnb не означава, че бих бил много хепи ако съседът ми дава постоянно апартамента си на туристи и те купонясват и шумят. Напълно разбирам аргументите на тези, които казват, че една жилищна сграда не е хотел. Вероятно по добре от забрана би било ако задължат собствениците да искат разрешение от преките си съседи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
stat counter
преди 7 години
(До МезеХ, че не работи бутона.)Аз не съм го ползвал много, но за разлика от теб достатъчно пъти. Някой в хотел да ти е отделил 1 час да ти обясни какво можеш да направиш за 1, 2, 5 дена? Или се редиш 15 мин да си дадеш информацията от паспорта и да ти връчат малка карта. Дали му пука на този на рецепцията за теб? Не много... освен в малко на брой хотели, където е по-добре разхода да не е за теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още