IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Южна Корея забавя ръста си

През третото тримесечие повишението на БВП е 0,7% на годишна база

14:32 | 25.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономиката на Южна Корея сe разширява на сезонно изгладена база с 0,7% през третото тримесечие на 2016 г., намалявайки леко темпото на растежа си от 0,8 процента през предходния период, но надминавайки очакванията на пазара за ръст от 0,6%.

Частните разходи и инвестиции са нараснали с по-бавни темпове, докато разходите на правителството напредват значително, показват предварителните данни.

В сравнение със същия период на 2015 г. икономиката нараства с 2,7%, което представлява забавяне на растежа спрямо ръста от 3,3%.

Конюнктурата би могла да отчете по-добри резултати, ако не бяха проблемите при Samsung Electronics и Hyundai Motor – два от големите индустриални концерна на страната, коментира Bloomberg.

“Ако не вземем предвид ефектите от Samsung и Hyundai, третото тримесечие би се развило по-добре от очакванията“, казва Чун Кю-ил, директор на корейската централна банка, макар и непредоставяйки конкретни данни за потенциалната загуба.   

По време на тримесечието Южна Корея се сблъска с мащабна стачка на служителите в Hyundai Motor, както и с фалита на най-големия строител на контейнеровози в страната Hanjin Shipping.

И това не е всичко. Южнокорейският концерн Samsung напълно се отказа от производството на смартфона Galaxy Note 7 и го изтегли от пазара заради проблеми със сигурността, обявявайки, че това ще се отрази на финансовите резултати през втората половина на 2016 г. и първото тримесечие на следващата година. 

Чун добавя, че ръстът през четвъртото тримесечие също ще бъде засегнат от решението на Samsung да се откаже от своя Galaxy Note 7, въпреки че икономическият ефект от спряното производство е отразен почти изцяло през третото тримесечие.

Производството като цяло спада с 1,0% през третото тримесечие, като кризата в Samsung и най-лошата стачка в корпоративната история на Hyundai Motor почти унищожиха ръста от 1,2% през второто тримесечие.

Въпреки края на стачките няма да има незабавен скок в производството през четвъртото тримесечие, поясни Чун.

Икономистът от ING Тим Кондън заяви, че призивите за смекчаване на паричната политика могат да преместят фокуса си към търсене на фискална експанзия, след като намаляването на основния банков лихвен процент доведе до сериозен ръст на домакинските дългове, намалени разходи и трупане на запаси при производителите.

Повечето икономисти предвиждат ново понижение на лихвите в началото на следващата година, но Ким До-ун от Hana Financial Investment смята, че днешните данни може да окуражат централната банка да запази лихвите си на сегашното им ниво за по-дълъг период.  

Темпът на ръст на БВП в Южна Корея е средно 1,66% в периода между 1970 г. и 2016 г., достигайки рекордните 6,8% през първото тримесечие на 1988 г. и рекордно ниското ниво от -7% през първото тримесечие на 1998 г., изчислява tradingeconomics.com.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още