IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България настоява НАТО да определи да има ли още военно присъствие в Черно море

Решението не трябва да бъде на отделните държави в Алианса, каза министърът на отбраната Николай Ненчев

19:38 | 26.10.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

До декември България и Румъния трябва да определят позициите си по идеята за допълнително присъствие на НАТО в Черно море, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от БТА.

"Бях против това да влизаме в договорки с Румъния и Турция по този въпрос. Продължавам да настоявам, ако се вземе такова решение, то да бъде на НАТО, а не на отделни страни от алианса и смятам, че това е справедливо", поясни обаче той пред журналисти в централата на Алианса в Брюксел.

Според него това е въпрос, който се обсъжда от дълго време и все още няма окончателно решение.След разговори с румънският министър на отбраната Ненчев смята, че може да имаме обща позиция, но позициите на двете държави по този въпрос ще бъде уточнена през декември.

"Чуха се днес гласове от редица министри, които изразиха своето безпокойство от случващото се в района на Черно море и изразиха желание за усилено присъствие, по-скоро под формата на тренировки и учения на НАТО", поясни Ненчев.

Той отбеляза, че в първата сесия от заседанието на министрите на отбраната от НАТО днес не се вземат решения. Въпросът за Черноморския регион продължава да се уточнява, няма категорично решение, добави той.

Ненчев съобщи, че България ще участва с до 400 души батальон в многонационалната бригада на НАТО в Румъния на ротационен принцип. Батальонът няма да бъде постоянно там, а ще участва в учения и подготовки, когато е необходимо, уточни Ненчев.

Великобритания проявява интерес към осигуряването на защитата на българското въздушно пространство, каза още министърът на отбраната. По неговите думи в тази част от Алианса има нужда от подсилване на охраната.

"Продължаваме разговорите и с Полша, очакваме техните конкретни предложения и параметри вероятно съвсем скоро. В тази мисия няма нищо лошо. В България се създаде очакването, че правим това поради липса на способности, поради това, че сме изчерпали ресурсите на изтребителната авиация - това не отговаря на истината", категоричен беше той.

Според него това е мисия на НАТО, която се провежда в Румъния и други страни, и би могло да се случи и в България. "Можем да постигнем добри параметри с Полша и Великобритания", коментира министърът.

България ще участва с една фрегата в новата операция на алианса в Средиземно море на ротационен принцип в рамките на един месец няколко пъти в годината, стана ясно още от думите на Ненчев.

В отговор на въпрос дали ще бъдат изпратени български военни в батальоните в Прибалтийските държави и Полша Ненчев заяви, че към нас не е постъпило искане и не сме заявявали намерение за участие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
България настоява НАТО да определи да има ли още военно присъствие в Черно море.----------------------------Добре , ами ако НАТО каже да се формира съюзнически флот , тогаз кво праим ?! Измиваме си ръцете и казваме " Отгоре тъй наредиха ."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Инфантилната игра с огъня на тоя "министър" , може да ни вкара в някой кошмарен филм. Дано съм черноглед !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още