IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затяга се режимът за биологични терапии

Като ключово изискване се залага икономическата целесъобразност на лечението

18:11 | 08.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С оглед оптимизиране на разходите си за лекарства Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) обмисля цялостно преразглеждане на критериите за изписване на биологични лекарства и безинтерфероновата терапия за хепатит С. Това става ясно от решенията на Надзорния съвет на националния фонд от последното му заседание.

Надзорът предлага затягане на режима по изписване на биологични терапии, като залага като ключово изискване икономическата им целесъобразност. 

От решението на Надзора се вижда, че новите правила ще се отнасят за случаите, в които пациентът е показан за лечение с биологични продукти не като първи, а като втори избор.

Предлага се Надзорният съвет да одобрява иновативната терапия за всички нови пациенти след представяне на ясна медицинска обосновка на показанията за изписване на продукт, който не е позициониран като първи избор.

Очаква се мерките по оптимизиране на разходите за биологични препарати да бъдат изготвени и представени на следващия Надзорен съвет.

Предлага се и НЗОК на годишна база да извършва целенасочен анализ по групи заболявания и изписвани лекарствени продукти и ако се налага да се направи преоценка на критериите за ефективност на прилаганата терапия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още