IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво може да изстреля родния борсов пазар през 2017 г.?

Пазарът може да напредне дори без държавна намеса, но заявката от инициативите на КФН е обещаваща

08:49 | 29.12.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Основният борсов индекс SOFIX отчете изключително успешна 2016 г. с ръст от около 30%. След спадовете до август последваха бурни последни 4 месеца на годината под влиянието на стартиралия Expat SOFIX ETF.

Оборотът на БФБ-София за цялата 2016 г. навакса спадовете в началото на годината и благодарение на силните последни месеци ще приключи без понижение спрямо 2015 г.

Силен импулс донесоха и резултатите на някои от компаните в индекса, като Монбат, Албена, М+С Хидравлик и други.

Какво обаче може даде импулс на пазара през 2017 г.? Екипът на Investor.bg анализира някои от основните потенциали.

Expat SOFIX ETF

Както през 2016 г., Expat SOFIX ETF има потенциала да е емблемата и на 2017 г., ако привлече нови средства. В момента той има около 3,5 млн. лв. свободни за инвестиране от общи активи от 25 млн. лв. В края на 2016 г. имаше няколко тегления от фонда за около 250 хил. лв., но това е незначително количество и може да бъде преодоляно, ако планираното листване на фонда в Лондон е успешно и прилече свежи пари. Козметични промени в SOFIX пък може да улеснят фонда да копира индекса още по-добре. Ако започнат тегления от фонда, тогава той може да окаже задържащ или понижаващ ефект за SOFIX.

Мегафонд с книжа от Регистър А на Централен депозитар

Няма да пропуснем темата за мегафонда с книжа от Регистър А на Централен депозитар. Неговото обсъждане спря през април 2016 г., но идеята е добра. В Румъния има такъв фонд, управляван от реномирана западна компания, като той има и редица успехи, например спирането на корупционни сделки в компании, в които има миноритарен дял.
Мегафондът с книжа от Регистър А има потенциала да раздвижи няколко млрд. лв. номинал в ценни книжа и то не само под формата на акции в компании от масовата приватизация, но и от стартирали като частни компании, например Адванс Терафонд, Трейс груп холд и много други.

Инициативност от КФН

От 2016 г. Комисията за финансов надзор има ново ръководство в лицето на председателя Карина Караиванова. Дотогава тя бе заместник-министър в Министерството на финансите.

През есента на 2016 г. бе подписан Меморандум за развитието на капиталовия пазар. Има надежди за листване на държавните ценни книжа (ДЦК) на борсата ни, което би било силен импулс за оборота ѝ. Тъй като Карина Караиванова е първият председател на КФН, идващ от Министерството на финансите, може би тя ще успее да направи това.

Листването на ДЦК на БФБ е една от мерките в Стратегията за развитие на капиталовия ни пазар. Друга подобна мярка е еврофинансиране за нови листвания.

Но и това не е всичко - ръководстото на регулатора инициира срещи с бизнеса всяка седмица, което може да спомогне много за развитието на пазара.

Нови листвания

През 2016 г. на БФБ-София се листна технологичната компания Алтерко АД и цената на акциите ѝ се повиши от 1,45 лв. до 2,35 лв. за два месеца - ръст от 62%. Вероятно и други български IT компании ще се листват, след като през 2015 г. също имаше IPO (на Сирма груп холдинг). Ако и през 2017 г. има технологично листване на БФБ, това ще е трета поредна година с подобно събитие и може да се оформи цял сектор от технологични компании на родната борса.

Добри резултати и дивиденти

Надяваме се борсовите компании да извадят добри финансови резултати през 2017 г., което да предизвика сериозен интерес към книжата им от нови инвеститори. Също надеждите са за добри дивиденти, които да привлекат по-нискорискови инвеститори.

Увеличения на капитала от вече листвани компании

През 2016 г. се говореше активно за увеличение на капитала при Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, а Феърплей Пропъртис АДСИЦ издаде емисия варанти за 232 млн. лв. и планира сделка за 17,5 млн. лв.

Възможно е увеличение на капитала при Елана Агрокредит АД. Вижда се, че секторът на недвижимите имоти на БФБ-София е в подем. През 2016 г. дори имаше успешно увеличение на капитала на Нео Лондон Капитал АД с 9,5 млн. лв., които да бъдат инвестирани на пазара на недвижими имоти в Лондон.

За 2017 г. е вече в ход увеличение на капитала при Еврохолд България АД с минимален размер за успех от 34 млн. лв.

Регионален ETF

През 2017 г. ще бъде факт и втори ETF, базиран върху SEE Link – индекса SEE LinX, заяви управляващият партньор в Mane Capital Илиян Скарлатов през октомври 2016 г. Ако този ETF последва размерите на първия, това ще е още един голям сериозен играч на нашия пазар.

Без съмнение ни очаква интересна година и Investor.bg ще бъде тук, за да Ви информира за случващото се.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.
 

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 7
Internet
преди 7 години
Отговорът е ***: Нищо!Защото през последните 26 години всичко у нас е сбъркано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още