IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Хората трябва да са спокойни за сметките си за ток*

Енергийното министерство започва извънредни проверки в трите ЕРП-та

12:38 | 18.01.17 г.
<p>
	Теменужка Петкова. Снимка: <em>Министерство на енергетиката</em></p>

Теменужка Петкова. Снимка: Министерство на енергетиката

Българските граждани трябва да бъдат спокойни - всичко по отношение на предстоящите сметки за електроенергия и уредите ще бъде под непрекъснат контрол на държавата. Това заяви енергийният министър в оставка Теменужка Петкова след заседанието на Министерския съвет.

Лично тя няма съмнения във фактурите, но посочи, че „трябва да бъдем сигурни в сметките, които българските потребители ще трябва да платят“.

По-рано днес от енергийното министерство съобщиха за извънредни проверки в трите електроразпределителни дружества. Те ще бъдат извършвани съвместно от експерти на министерството и от регулатора – Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Проверките са свързани с високото потребление на ток в последните дни и неизбежно по-високите сметки, които ще получат клиентите на дружествата за това. Обект на проверката ще бъдат сметките за декември 2016 година и януари 2017 година.

„Фактурите ще бъдат проверявани на база оценка на риска, за да видим правилно ли са определени сметките на българските граждани“, разясни министърът. Тя допълни, че потреблението е рекордно за последните 20 години, а по данни на министерството консумацията на електроенергия се е повишила с 12% спрямо предходната година.

Министерството на енергетиката е провело и разговор с ръководствата на трите дружества, които са уверили, че има възможност за разсрочване на дължимите суми по фактурите от абонатите, като всяко дружество ще обяви как ще става това.

ЕРП-тата са обещали и реакция при всеки сигнал, свързан с правилното определяне на сметките.

Заради лошото време и обилните снеговалежи е подавана информация от дружествата за затруднен  достъп до населените места и до електромерите за отчитане, но Петкова се надява, че тези трудности ще бъдат преодолени, като напомни, че контролът за периодичното отчитане на уредите е на КЕВР.

"Основната цел на започналата днес извънредна проверка на трите електроразпределителни дружества е да бъде проверено съответствието между фактурираните количества електроенергия и действителното потребление от клиентите им", каза от своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов, цитиран от пресцентъра на институцията.

Той посочи, че за енергийния регулатор е от особена важност чрез  проверката да се гарантира, че  българските граждани  ще заплатят само действително потребяваната от тях електроенергия.

След приключването на проверките на трите електроразпределителни дружества ще бъде изготвен доклад за резултатите, който ще покаже дали има установени нарушения. 

* Допълнено с коментара на Иван Иванов за проверките

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още