IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Техномаркет" изглежда губи имотната война с "Глориент"

Инвестиционната компания е спечелила няколко дела срещу веригата за техника, която не плаща наеми вече от почти година

17:22 | 19.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Техномаркет</em></p>

Снимка: Техномаркет

Инвестиционната компания „Глориент Инвестмънт“ е успяла да си издейства запор на сметките на веригата за техника „Техномаркет България“ и да си върне 800 хил. евро неплатени наеми на магазините, ползвани от веригата.

Това стана ясно на пресконференция на „Глориент“, която се проведе днес. Компанията отчете докъде са стигнали съдебните дела, които двете фирми заведоха една срещу друга заради спор за собствеността на имоти в няколко града на страната.

Споровете между инвестиционната компания и търговската верига започнаха през първата половина на миналата година, след като фирмата на депутата Делян Пеевски „НСН Инвестмънт“ придоби дела на италианския бизнесмен Едоардо Миролио в „Техномаркет“. Малко след това веригата спря да плаща наемите за 14 обекта в цялата страна.

Въпросните обекти – магазини и складове, са прехвърлени на „Глориент“ от основателите на „Техномаркет“ Николай Китов и Христо Кусев преди повече от 10 години, когато Китов контролираше инвестиционната компания. Веригата за техника се опитва да оспори сделките с мотива, че не е получила пари.

Загубите на „Глориент“ заради неплатените наеми възлизат на 3,8 млн. евро, а засегнатите имоти достигат 100 хил. кв.м площ, обясни на пресконференцията Майкъл Юлър, управляващ директор на инвестиционния фонд "East Bolkan Properties", който е основен акционер в "Глориент".

Компанията е завела 54 дела срещу „Техномаркет“, от които 14 са за опразване на имоти, 25 - за неплатени наеми, 6 - за обезщетения за ползване на обектите, и 3 - за неустойки за предсрочно прекратени договори за наем. Веригата от своя страна води 26 дела срещу „Глориент“, каза още Юлър. От тях 18 са за нищожност на нотариални актове и 8 - за нищожност на договори за наем.

„Техномаркет“ води и дела и за обекти, които никога не са били тяхна собственост – например магазините в Кърджали, Севлиево, Пазарджик и София, както и предявяват искове за имоти, които отдавна са продадени на трети лица – например в Сандански, Бургас, Пловдив, с изричното писмено съгласие на ръководството на веригата, подчертават от инвестиционната компания.

Веригата за техника вече е изгубила няколко дела – за магазините в Кърджали и Русе например, а няколко съдилища – в Хасково, Бургас, Видин, Враца, са прекратили инициираните от търговеца дела. Софийският апелативен съд пък е възобновил три дела на „Глориент“ срещу „Техномаркет“, съдът е допуснал и обезпечения в полза на „Глориент“ на бъдещи искове срещу Техномаркет за неправомерно ползване на имоти. Предстои да излязат решението на съда в Благоевград по заведеното от търговеца дело.

Инвестиционната компания твърди, че „Техномаркет“ бави дела, като подава, оттегля и отново подава искове, бави такси или пък подава искове, подсъдни в съдилища в други градове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Etihad
преди 7 години
Коледа идва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
FNM
преди 7 години
Свинята яко се напъва да отмъкне още кинти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още