IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът продължава да поскъпва на фона на по-слабия долар

Поскъпването се дължи и на признаците, че пазарът се затяга

10:16 | 20.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Фючърсите върху суровия петрол поскъпват в петък в резултат на по-слабия долар и признаците, че пазарът се затяга, след като основните петролни производители се договориха да понижат добива, съобщава MarketWatch.

Фючърсите върху американския суров петрол се повишават с 22 цента, или 0,42%, до 52,34 долара за барел, а на петрола сорт Брент - с 27 цента, или 0,50%, до 54,43 долара за барел.

Щатският долар се движи колебливо през последните дни, тъй като инвеститорите се въздържат да предприемат големи стъпки преди изказването на Доналд Тръмп при встъпването му в длъжност днес.

Доларовият индекс WSJ Dollar Index, който измерва американската валута спрямо 16 други, се понижава с 0,1%, след като в четвъртък се вдигна с 0,3%.

„Всички изчакват да видят дали американското производство на петрол наистина ще се вдигне при Тръмп“, заяви базиран в Сингапур трейдър на петрол, добавяйки, че очаква волатилни цени през първите 100 дни от управлението му.

Заради петролното презасищане, което потисна цените на петрола за над две години, Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) сключи сделка за намаляване на добива, към която се присъединиха и други страни.

Макар че сделката влезе в действие едва този месец, Международната агенция по енергетика (МАЕ) съобщи, че производството на ОПЕК се е забавило, спадайки с 320 хил. барела на ден до 33,09 млн. барела през декември.

„Ранните сигнали предполагат по-дълбоко понижение на ОПЕК за януари, тъй като Саудитска Арабия и съседите ѝ налагат допълнителни намаления на предлагането“, каза МАЕ.

Свиването на нивата на запасите засили вече окуражаващите новини. Данните от МАЕ показват, че петролните резерви в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие са се понижили през ноември.

„Ако моделът продължи, ще бъде разумно да предполагаме, че повишаването на търсенето заедно с по-ниското производство в началото на 2017 г. ще повиши цените“, казва Стюарт Айв, мениджър клиенти в OM Financial.

По-високите цени на суровината обаче може да накарат шистовите производители в САЩ да се завърнат към спрените петролни полета. Разглеждан като маргинален производител, по-високият добив на САЩ може лесно да заличи усилията на ОПЕК да премахне излишните барели.

Това опасение бе отразено и в движението на цените в четвъртък. Те не успяха да задържат изцяло постигнатия си ръст, след като Администрацията за енергийна информация на САЩ съобщи, че запасите от суров петрол са се повишили с 2,3 млн. барела в седмицата до 13 януари. Увеличението обори очакванията на анализаторите за много по-малко разширяване.

„Натрупването на суров петрол се дължи на спад на дейността на рафинериите, което сигнализира началото на сезона на поддръжка, а в същото време вносът се коригира съвсем слабо след скока през предишната седмица“, каза Societe Generale в свой коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още