IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартира прием на проекти за енергийна ефективност по ОПИК 2014-2020

Предприятията могат да реализират проекти за енергийна ефективност на стойност до 2,5 млн.лв., а размерът на финансовата подкрепа е от 25 до 45%

16:21 | 20.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Сибола</em></p>

Снимка: Сибола

Стартира приема на проекти по процедурата за Повишаване на енергийната ефективност в големи предприятия”, която е инвестиционен приорит по  целевата ос „Енергийна и ресурсна ефективност”на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”(ОПИК) 2014-2020 г. 

Големите предприятия с инвестиционни намерения да реализират европроекти за енергийна ефективност  могат да започнат подготовката на своите проектни предложения по мярка 3.1 - Намаляване на енергийната интензивност на икономиката.

Димитър Манов, управител на консултантската компания Сибола, която има богат опит в експертизата на проекти за енергийната ефективност заяви след новината за отварянето на приема, че очаква кандидатите по мярката да са поне 2- 3 пъти повече от предвидения общ бюджет.

“Предприятията, които подлежат на подкрепа, са запознати с дълго подготвяната програма и са в инвестиционна готовност по мярката. По-голямата част от предприятията очакваме да реализират проекти, които са на половината и на максимума от допустимия размер на инвестиционните разходи, а именно до 2,5 млн.лв на бенефициент”. посочи Димитър Манов и добави:

“С изключение на Югозападния икономически регион, където финансовата подкрепа ще е 25%, то в останалите предприятия в страната размерът на субсидията по проектите за енергийна ефективност ще е до 45%”.

Икономическата дейност съгласно Класификацията на икономическите дейности (КИД - 2008), за която заявяват подкрепа кандидатите, следва да е в един от следните сектори:

В “Добивна промишленост”;

С “Преработваща промишленост”;

D “Производство  и разпределение на електрическа  и топлинна енергия и на   газообразни горива”;

Е “ Доставяне на води; Канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване”;

F “  Строителство”.

Крайният срок за подаване на проектни предложения по процедурата ”Повишаване на енергийната ефективност в големи предприятия” е 17.30 часа на 19. 05. 2017 г.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още