IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп - президентът, който е готов да остане аутсайдер

Новият държавен глава на САЩ запазва реториката, която използва и по време на предизборната си кампания

09:50 | 21.01.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Доналд Тръмп пое поста президент на САЩ в петък по същия начин, по който проведе своята предизборна кампания - залагайки на смес от търговски похвати за убеждаване и голо презрение към установения политически ред.

И правейки това, той изпрати ясен сигнал към страната и света: че планира да управлява така, както управляваше кампанията си, отказвайки да съчетае действията си дори с Републиканската партия, като залага на отправянето на посланията си директно към американския народ, пише в свой анализ Ройтерс.

Тръмп не направи нищо, за да разсее опасенията, че ще пренесе култа към личността, който видяхме в предизборната му кампания, директно в Белия дом, и не предложи почти нищо, за да се помири с десетките милиони американци, които не гласуваха за него в изпълнените с най-големи разногласия избори в съвременната история на САЩ.

Тръмп предложи апокалиптична визия за реалността: една Америка, обсадена от престъпността, имиграцията, тероризма и нечестните търговски сделки.

“Американската сеч спира точно тук и спира точно сега”, обеща той, представяйки се като защитник на обикновения американец.

Мрачната картина, с която Тръмп скицира страната, се изправя лице в лице с доказателства, че икономиката е в добро състояние, престъпността намалява, а сигурността и безопасността не са застрашени.

След като предупреди хората относно степента на проблемите, Тръмп предложи, както направи и по време на предизборната си кампания, че той и неговото “движение” са единственото решение. Той не спомена републиканците в Конгреса, с които може да си партнира в управлението, и със сигурност пропусна демократите, които яростно му се противопоставят.

По време на кампанията си Тръмп се държеше като аутсайдер. И вчера, докато отправяше речта си, стана ясно, че възнамерява да остане такъв - бунтовнически лидер, който поема властта, докато единият му крак все още е на бойното поле. Продължавайки популистките теми от предизборната си кампания, той осъди политиците, посочвайки, че от години те са просперирали за сметка на обществото. Той се отказа от по-сериозна реторика, типична за такива случаи, залагайки на по-слаби и популистки коментари.

“Политиците просперираха, но изчезнаха работните места и фабриките затвориха врати”, заяви той. “Властта защити себе си, но не и гражданите на нашата страна”.

“Ние прехвърляме властта от Вашингтон и ви я даваме обратно на вас, хората на Америка”, коментира още той.

В речта си Тръмп подчерта, че от този ден нататък страната ще се управлява с нова визия, поставяйки САЩ на първо място. Неговите предложения за по-големи разходи за инфраструктура, по-силен граничен контрол и силна изолация в някои отношения, може да не отговарят напълно на приоритетите на републиканците. Същевременно той успокои притеснените републиканци с избора си на кабинет и с плановете си бързо да започне с опитите да премахне част от прогресивните политики на досегашния президент Барак Обама. 

Според историци в речта на Тръмп се е чуло ехото на Франклин Д. Рузвелд. Новият държавен глава спомена “забравените” американци, оставени на заден план от търговските сили и глобализацията. Чуха се и думите на Ричард Никсън за “мълчаливото мнозинство”. Експертите откриха и връзка с някогашните заявки на Роналд Рейгън за възвръщането на величието на нацията.

Но според Джулиан Зелизър, историк от Принстънския университет, в думите на Тръмп “има повече гняв”, отколкото в миналото, докато той подчертаваше акцентите в речта си чрез по-категорични жестове с ръце.

Като цяло новият президент прекара малко време в опити да се хареса на по-голям брой американци, които не го одобряват, според проучвания на общественото мнение. Речта му може би отразява най-много думите на Рейгън от 1981 г., в които тогавашният президент говори за “празни индустрии” и икономически проблеми. Но Рейгън наследи една икономика, бореща се със стагфлация и 7,5% безработица. За сравнение при управлението на Обама икономиката добави работни местта в частния сектор в 80 последователни месеца, а безработицата е 4,7%.

Картината, нарисувана от Тръмп, “вероятно не е онази, която всички американци споделят”, твърди Томас Алан Шварц, историк от Университета Вандербилт. И все пак той насочва темата към “усещането за национална криза и спад”.

56-годишната Белинда Бий, дошла да види Тръмп от Мурсвил, Северна Каролина, твърди, че вярва, че той ще се бори успешно с ислямския тероризъм и ще остане политически аутсайдер.

“Страната сега принадлежи на народа, а не на политиците”, обобщава тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 7
Птица
преди 7 години
"За да нямаме никакви илюзии пред какво сме изправени, добре е да забележим, че след произнасянето на встъпителна реч венец на празната му душа и на безскрупулната му популистка кампания, първите действия на Тръмп като президент бяха: да свали от интернет страницата на Белия дом темите за климатичните промени, за правата на ЛГБТ хората, за гражданските права и да отмени механизма за подпомагане на закупуването на жилища от бедни семейства."http://terminal3.bg/pozharat-koito-shte-podpali-nashata-cherga/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
supertrader
преди 7 години
Той няма ни най малка представа че властта въобще не е в политиците а в банкерите. Не помня някой от политиците им да инициира новата икономическа депресия, направи го Бернаннке и то с първата си реч пред конгреса сякаш той бе назначен за да свърши точно тази работа. Тези мошенници банкерите не искат да бъде напечатан и един долар който те да дадат на някой който да не бъде длъжен да им го връща с лихва. ЗАТОВА В САЩ няма инфлация и инвестиции. По лошо Бернанке стартира нещо зловещо - безчестието на всички банки които предсрочно изискваха парите дадени в заем уж за десетки години. Става въпрос за извършено престъпление и ако Тръм иска промяна то трябва да иска тези хора да бъдат затворени, като първия съден и затворен да бъде Бен Бернанке. Самия Тръмп беше жертва на това което тези хора направиха и ако иска да спаси Америка и да я върне на всички то тези трябва да бъдат съдени и затворени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
не няма да се "разциври" просто ше издуши едни организации ше наложи "диктатура" и ше станеш безработен .... тва ше стане, после ше си гукате zusammen с Плевненлиев в някой кьош да оплаквате "демокрацията" .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 23
Sakamano
преди 7 години
Интересно дали ще се разциври като Никсън, когато го импийчнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Честито на симпатизантите , тръба за възмутените !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
кат Путин и той беше същия "аутсайдер" са като ги гледам станаха пак световни лидери и тоя така от пария и след това ще ги изведе отново на световната сцена ..... :)) Май виждам как ше има перестройка в еврейските новини в Сашш най-скоро време. И аз да съм на власт и аз няма да търпя някой "демократ" да злослови срещу властта и да сее разни пропаганди и подигравки. .... При положение, че мнозинството американци си гласуваха за Тръмплината пак не им е угоден на ционистите .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още