IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

22,27 млн. лева ще бъдат инвестирани в пречиствателната станция на Приморско

МОСВ подписа договори за финансирането и на станция в Айтос

13:49 | 21.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

22,27 млн. лева ще бъдат инвестирани в реконструкцията и модернизацията на пречиствателната станция на Приморско и Китен. Безвъзмездното финансиране е в размер на близо 17 млн. лева, а с проекта ще се увеличи капацитетът на пречиствателната станция, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

„Подписахме поредния договор за финансиране, свързан със здравето на хората и с чистотата на Черно море. Това е един от първите проекти в новия програмен период на ОП "Околна среда", който ще увеличи възможността да се привличат туристи и ще улесни бизнеса“, посочи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Самата станция за отпадъчни води е изградена преди 37 години, а голяма част от оборудването е амортизирано. Съоръжение е частично реконструирано през годините, но трудно поема голямото натоварване по време на летния туристически сезон.

По думите на министъра инвестицията ще обслужва изцяло Приморско и Китен. От своя страна, кметът на Приморско Димитър Германов заяви, че е уверен, че проектът ще изпълни своите цели - природата да се запази чиста, като същевременно се предлагат туристически услуги на по-високо ниво.

Проектът предвижда изграждането на трето стъпало на пречиствателната станция - за отстраняване на азот и фосфор. В момента отпадъчните води минават единствено през механично и биологично пречистване, а след това се вливат в река Караагач, а оттам - в Черно море, посочват от министерството.

По-късно министър Василева подписа договор и с община Айтос. Близо 19 млн. лева е размерът на инвестицията за проекта за играждане на пречиствателна станция за отпадъчни води. 14 млн. лева от тях са безвъзмездно финансиране. Целта е не само изграждането на станцията, но и доизграждане на главните канализационни клонове, отвеждащ колектор и съпътстваща инфраструктура до ПСОВ.

„В Айтос никога не е имало пречиствателна станция – мръсните води влизат в реката, а от там - в морето. А сега можем да кажем, че нашето море е поне толкова чисто, колкото гръцкото", коментира премиерът Бойко Борисов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още