IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Кои са най-поскъпналите акции за последните 5 години по света?

Може би е изненада, че компаниите, отчитащи най-голям ръст на цената на акциите си, не са от технологичния сектор

22:55 | 20.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Amazon, Netflix и Tesla са компании, които благодарение на акциите си със сигурност са направили акционерите си много по-богати през последните пет години. Има една компания обаче, която се представя много по-добре от останалите, а дори не е в технологичния сектор, коментира MarketWatch.

Според данни на FactSet акциите на онлайн кредитора LendingTree са поскъпнали с 1562% през последните пет години, задминавайки всички останали компании в Северна Америка. В момента те се разменят за 117,95 долара за брой. FactSet е проучил глобалните пазари за акции, търгуващи се за по над 5 долара, на компании с пазарна капитализация от поне 500 млн. долара за периода от февруари 2012 г. до сега.

Онлайн кредиторът се е възползвал от възстановяващата се икономика на САЩ и нарастващото търсене на заеми. Акциите са доста под рекордното ниво от почти 150 долара на акция от миналата година, но LendingTree все още е лидер в региона по този показател, задминавайки компанията за ипотечен софтуер Ellie Mae и производителя на ветеринарни продукти Heska, които са на второ и трето място по ръст в рамките на проучвания времеви период.

LendingTree обаче се оказва доста по-назад от компанията с най-голям ръст в Европа, когато разглеждаме акциите на глобално ниво, отбелязва FactSet. Цената на акциите на датската биотехнологична компания Genmab е скочила със забележителните 2568%, засенчвайки всички останали.

Що се отнася до другите региони, в Латинска Америка лидер е бразилската енергийна компания Equatorial Energia, чиито акции са поскъпнали със 160% за пет години. В Азия хранителният гигант SPC Samlip отчита ръст на цената на акциите си от 1327%. Интернет и медийната група Naspers е номер едно в Африка с поскъпване от 224%, а Domino’s Pizza е победител в Тихоокеанския регион, след като акциите ѝ са поскъпнали с 505%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още