IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камен Колев: Възможен е над 5% ръст на българската икономика през 2017 г.

Ако през 2017 г. успеем да усвоим обичайните 20-25% от евросредствата, това означава, че само от еврофондове приносът към БВП може да бъде над 2,5% до 3%

21:47 | 15.02.17 г. 5
<p>
	Камен Колев. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Камен Колев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако няма непредвидени шокове, растежът на българската икономика ще бъде по-висок през 2017 г. спрямо 2016 г. Само усвоявайки евросредствата, можем да достигнем между 2,5% и 3% ръст, но за да се постигне това, трябва да имаме действащ парламент и действащи държавни органи. ​Това каза Камен Колев, заместник-председател на Българска стопанска камара (БСК), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Ако през 2017 г. успеем да усвоим обичайните 20-25% от евросредствата за България, това означава, че само от еврофондове приносът към БВП може да бъде над 2,5% до 3% и ако добавим собствените сили на икономиката, това означава, че можем да стигнем и над 5% ръст на БВП".

„В данните за българската икономика прави впечатление рекордният ръст на промишленото производство през миналата година - близо 7%, като особено показателен е ръстът в преработващата промишленост - близо 10%, каза Колев.  "Тези данни показват, че това, което трябва да очакваме през първото тримесечие на 2017 г., би следвало да е оптимистично от гледна точка на промишленост", допълни той.

По думите му това е резултат от действията на компаниите по браншове, а влияние има и конюнктурата на международните пазари. "Износът расте, особено четвъртото тримесечие и то с добър процент - близо 10%“, добави зам.-председателят на БСК.

"Бизнесът се нуждае от устойчивост и предвидимост на минималното възнаграждение", каза още той.

Целия разговор вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 7 години
Разбира се че може ... всичко зависи от колко ще краде правителстово. Ако останем без парламент за дълго даже може и повече от 5%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
Пуки
преди 7 години
Колкото до минималното заплащане от 10 години сме с най-ниско заплащане в ЕС. Това ако не постоянство и предвидимост, какво друго може да е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
Веск
преди 7 години
Възможно е, но все по-трудно. Намаляването на населението е към 1 процент годишно плюс застаряване плюс влошаване на заетостта плюс постъпване отдолу на много малки набори при това с доста лошо образование, малцинствени проблеми и т.н. Отделно корупцията. Всичко това трябва да се компенсира с други фактори и ще е все по-трудно. Иначе съм съгласен 5 процента ръст трябва да е основна цел за икономиката. Нали уж ще настигаме ЕС по БВП. КАк и кога? За 10 години от 41 сме скочили на 45 процента от средния БВП на ЕС. Цели 10 години и само 4 процента настигане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
Иван Митев
преди 7 години
Толкова много прецизност при представяне на последици без зачитане, че неправилното управление на паричната система е водещия причинител на актуалните злини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още