IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: "Прекомерният песимизъм" около забавянето на Африка е излишен

Според ръкловодителя на МВФ изграждането на по-добра инфраструктура е много важно

17:54 | 17.02.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Режимът на тока в Африка напомни за пречките, пред които са изправени най-бедните африкански нации, точно по време на посещението на директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард, предава Bloomberg.

„Изграждане на по-добра инфраструктура - пътища, интернет, електричество - е важно“, заяви ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард пред студенти в класна стая в Банги, столицата на Централноафриканската република, в момент когато спирането на тока прекъсва мисълта й. 

С изключение на няколко премигвания, останалата част от събитието протича в тъмнина.

Преди пет години, Субсахарска Африка беше определена от списание „Time” за следващата „икономическа електростанция на света“. Растежът на икономики като Кения и Етиопия подхраниха идеята за „Африканския растеж“, какво беше заглавието на една конференция на МВФ в Мозамбик през 2014 г., и увеличи надеждата, че континента може и да победи в борбата с крайната бедност.

Перспективите в момента са много по-слаби. През миналата година растежът в Субсахарска Африка падна до най-ниското си ниво от повече от две десетилетия, според данни на МВФ. Макар да се очаква тази година икономиката да нарасне до 2,9%, това е далеч от средния темп на растеж за региона от 6,6% през петте години преди финансовата криза. 

Спадът в цените на суровините е най-силният насрещен вятър за трите най-големи икономики в региона - Нигерия, Южна Африка и Ангола. Други фактори, които също играят роля, са сушата в източната и южната част на Африка и спадове в страни, които са били във възход като Етиопия, където чуждестранните инвестиции намаляха след антиправителствени протести.

В същото време гражданската война подкопава развитието в страни като Южен Судан и Централноафриканската република. В Банги, Лагард и нейният екип са пътували в бронирани конвои, защитени от войски на ООН срещу евентуални сблъсъци между милициите.

Според Лагард не трябва да има нито силен оптимизъм, нито краен песимизъм за развитието на тази част от света „Ние трябва да се пазим от колебания между силен оптимизъм, какъвто имаше през последните години, и прекомерния песимизъм“, заяви тя в столицата на Уганда, Кампала, преди да се срещне с президента Йовери Мусевени.

По време на пътуването си Лагард подчерта значението на силните правителствени институции. Тя призова африканските страни да намалят неравенството. И в момент, когато протекционистките настроения доминират в развития свят, Лагард настоя, че регионалната икономическа интеграция може да помогне на страни като Уганда.

Приспособяването е бавно в най-силно засегнатите от кризата страни, които разчитат прекалено много на временни мерки като смекчаване на паричната политика и изпадат в просрочени задължения. Вместо това, страните трябва да позволят на своите валути да се адаптират към шока и да предприемат стъпки, за да балансират бюджетите си, съветват от МВФ.

В Централноафриканската република, където доходите на човек са сред най-ниските в света, дори и събирането на данъци е предизвикателство. Данъчните приходи са в размер на малко повече от 7 на сто от брутния вътрешен продукт, в сравнение с повече от 25 на сто в Южна Африка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още