IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът за лечение на деца ще привлича повече чужди специалисти

Има много области, в които специалистите в страната се броят на пръстите на едната ръка, каза директорът на Център "Фонд за лечение на деца"

18:26 | 19.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В досегашната работа на Фонда за лечение на деца не е имало активност в привличането на чужди специалисти, които да посещават българските клиники и на място да консултират нуждаещи се деца. Това каза пред БНР директорът на Център "Фонд за лечение на деца" проф. Владимир Пилософ.

Досега само две наши болници са използвали трайно във времето тази практика. Предстои подобен обмен на опит и практики да се случи в областта на офталмологията, ортопедията и онкохематологията, посочи той.

Има много области, в които специалистите в страната се броят на пръстите на едната ръка. Специалистите, които работят с деца, независимо с каква патология, са запознати със спецификата в детската възраст и имат необходимите познания, но в определени области техният списък не е дълъг, обясни проф. Пилософ в отговор на въпрос за експертните становища. Всяко дете, което трябва да отиде в чужбина, получава становище от минимум двама външни експерти, допълни той.

Когато се иска мнение на експерти, очевидно трябва да се иска мнение на експерти, които разбират от тази материя. Ние откъде да ги намерим тези много експерти, попита проф. Пилософ. 

Не изпитвам неистово желание да остана директор на този фонд, но няма да предам каузата - така проф. Пилософ коментира кадровите смени в системата на здравеопазването след идването на власт на служебното правителство. 

В коментар на процента на откази за лечение Владимир Пилософ подчерта, че процентът е нормален, а в него влизат различни видове откази, включително когато не е спазена процедурата – например семейства, които са предприели стъпки за лечение на децата си преди подаването на документи във фонда, а искат впоследствие това лечение да бъде финансирано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още