IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 23 февруари

08:00 | 23.02.17 г.
Преглед на печата за 23 февруари

Президентът не дава да се плаща за охраната на небето от НАТО

В. Сега

Президентът Румен Радев атакува бившия министър-председател Бойко Борисов с обвинения за съвместната охрана на небето и военните учения на НАТО в Черно море. Във "Фейсбук" той иронизира експремиера, макар и без да споменава името му.

"В последните дни изявени политици се опитват да проблематизират съвместния еър полисинг и военните учения на НАТО в Черно море. Ще напомня, че решението съвместната охрана на българското небе с партньорските авиации да се извършва срещу заплащане от България бе взето и изпратено в НАТО през февруари 2016 г.", написа Радев и добави: "Днес неговите инициатори се опитват да прехвърлят другиму отговорността за собственото си решение. Като главнокомандващ въоръжените сили заявявам, че България няма да плати нито лев за съвместната охрана на небето ни въпреки заварените финансови ангажименти".

Една фирма поиска да доставя машини за гласуване

В. Сега

Фирма "Лирекс" ООД е единственият участник в обществената поръчка на ЦИК за доставка на устройства за машинно гласуване за изборите. Тя се яви 15 мин. преди да изтече срокът за офертите. Досега дружеството не е участвало в процедури за доставка на машини за гласуване. Преди дни от "Лирекс" предложиха на ЦИК да промени главното си условие за участие в поръчката с мотива, че в заданието ЦИК въвежда дискриминационно изискване към кандидатите. А от тях се очаква да са изпълнили дейности с предмет и обем, идентични или сходни с тези на поръчката през последните 3 г. "Лирекс" посочва, че всички проведени през последните години пет обществени поръчки за наемане на машини са спечелени от "Сиела Норма" АД - 4 самостоятелно и една в консорциум.

2/3 от българите търсят работа с връзки

В. Монитор

2/3 от безработните българи търсят работа с помощта на роднини и приятели, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). В края на миналата година без препитание са били 214 900 нашенци, 158 100 от които са разчитали на връзки, за да намерят нова служба. Два пъти по-малко са хората, решили да намерят нов работодател чрез бюрото по труда. А явилите се на конкурс за свободна позиция са били едва 37 400 души.

Не достигат екскурзоводи с полски, чешки и корейски език

В. Монитор

Не достигат екскурзоводи с полски, чешки и корейски език, коментира  председателят на Съюза на екскурзоводите в България Валерий Гочев. В момента в организацията работят около 1 300 екскурзоводи, но дали са достатъчно, може да покаже само проучване сред туроператорските фирми, което сме предложили на Министерството на туризма. От това лято екскурзоводите у нас ще носят идентификационни карти, които ще удостоверяват, че имат правото да упражняват тази професия. 

Алма матер вдигна таксите в 9 факултета

В. Монитор

Годишните студентски такси в Софийския университет ще бъдат увеличени в 9 факултета от общо 16. Това гласува днес Академичният съвет на СУ. Скокът ще важи само за новоприети студенти и няма да засяга курсистите, които вече следват в Алма матер.

От 380лв. на 420 лв. скача таксата в редовна форма за специалност "Публична администрация". Минимално увеличение от 10 лв. пък ще има за новоприетите студенти в редовна форма на обучение в Историческия факултет - от 590 лв. на 600 лв. Почти троен обаче е скокът в таксата за задочното следване по "Туризъм" - от 150 лв. до 420 лв.

Огромни печалби от измами с храни

В. Стандарт

Печалбите от измами с храни са огромни, а глобите са нищожни. Това стана ясно по време на дискусионен клуб на тема „Измама с храни, злоупотреби с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя", който се проведе в Международния пловдивски панаир. Модератор беше председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Форумът беше в рамките на изложението АГРА, което ще продължи до неделя.

Акцентите във форума бяха на тема имитиращите продукти и заблуждаващите етикети, опасностите от тях, как храната влияе на потребителите и може ли тя да бъде качество на живот и инвестиция за по-добро бъдеще.

Министърът на земеделието проф. Христо Бозуков заяви, че борбата с некоректните производители и търговци трябва да включва възпиращи механизми, сериозни санкции в случаи на доказано нарушение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още