IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Канада се ускорява далеч над очакванията

Така се слага край на двумесечната серия отрицателна инфлация на месечна база

16:54 | 24.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в Канада скача далеч над очакванията през януари и слага край на двумесечната серия спадове в потребителските цени, съобщава Investing.com.

Данните на Канадската статистическа служба показват, че индексът на потребителските цени се е повишил с 0,9% на месечна база през януари. През декември беше отчетен спад от 0,2 на сто, а за първия месец на годината се очакваше стойност от 0,3 на сто. 

На годишна база инфлацията се ускорява от 1,5% през декември до 2,1% през януари. Очакванията бяха за 1,6% годишна инфлация.

Базисната инфлация, която изключва хранителните продукти и енергетиката, е на ниво 0,5% на месечна база през януари, след като през декември беше на отрицателна територия от -0,3%. Прогнозите бяха за 0,1% ръст на базисните потребителски цени.

Базисната инфлация на годишна база се ускорява от 1,6% през декември до 1,7% през януари.

Investing.com коментира, че числата могат да накарат Канадската централна банка да промени предпазливия си тон. Регулаторът заседава на 1 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още