IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Стоилов: Има съживяване в предприемаческата екосистема в България

Какво е Leader Talks и къде се намира „Библиотеката на предприемача“

09:23 | 09.03.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria: От ляво на дясно: Николай Николов, Деница Симеонова и Стоил Стоилов.&nbsp;</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria: От ляво на дясно: Николай Николов, Деница Симеонова и Стоил Стоилов. 

Налице е съживяване в предприемаческата екосистема в България. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Стоил Стоилов от Асоциацията на българските лидери и предприемачи (Association of Bulgarian Leaders and Entrepreneurs, ABLE).

По думите му в момента има изобилие от различни инициативи в помощ на хората, които искат да започнат свой бизнес.

Вече има много coworking пространства, където се събират стартъпи, предприемачите разполагат с богат избор на източници на финансиране, отчете той.

Стоилов разказа и за водещите проекти на организацията и в какво всъщност се състои дейността ѝ.

„В началото всичко започна като инициатива на студенти, завършили лятната предприемаческа програма на Фондация „Америка за България“. Всяка година от 2010 г. насам фондацията изпраща по 30 студенти на петседмично обучение по предприемачество в САЩ. През 2010 г. се завръща първият випуск, като през 2011 г. хората от него решават да основат неправителствена организация, в която да поддържат връзка един с друг и да развиват предприемачески проекти“, обясни Стоилов.

Една от първите инициативите на ABLE е „Библиотеката на предприемача“, която представлява физическа библиотека с книги по предприемачество и която в момента се намира в coworking пространството betahouse. Целта бе да съберем такива книги, които да са на разположение на хора, които искат да се образоват по тази тема“, добави гостът.

В студиото бяха и Деница Симеонова и Николай Николов, които също са членове на ABLE.

Симеонова разказа за Leader Talks. „Това е проект, който започна доста отдавна и в момента е в разгара си. Това е един вдъхновяващ формат, в който предприемачи и хора от бизнеса говорят пред аудитория за това как са постигнали тези успехи и отговарят на въпросите на публиката по различни теми, което очевидно е необходимо днес. Ние вярваме, че трябва да се обръща внимание на личния аспект, затова въпреки че има много инициативи на колеги предприемачи и други организации, според нас няма някакво натрупване, защото различните проекти успяват да намерят своето място и да захранят нуждата на определен тип млади хора“, обясни Симеонова.

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 7 години
Зависи... Какво разбираш под "трудно" и какво разбираш под "лесно" ... :) ... Навсякъде по света да започнеш от нулата се изисква доста воля и бачкане от поне 12 часа дневно и, разбира се, необходимите знания, за това с което си се заел де. За да стигнеш до върховете в посоката дето си поел трябва и да умееш да си създаваш полезни контакти и в определен момент мъничка доза късмет :) ... В момента не е кой знае колко трудно да си предприемач в БГ, поне до средно ниво, за нагоре нямам наблюдения, но това което сме си споделяли с този и онзи е свързано с "полезни контакти" ако искаш да работиш в БГ, ако си бачкаш за навън и имаш клиенти хич не го мисли БГ-то ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Hermes73
преди 7 години
Момчето не е в час.Да правиш бизнес в България е трудно.Да започнеш от нулата бизнес в България в момента и да успееш е още по-трудно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Баси , тия са като "Свидетелите на Йехова" дето зарибяват простолюдието !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още