IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Българският преход бе половинчат

Излизане от валутния борд без приемане на еврото е немислимо, твърди бившият министър на финансите

09:03 | 20.03.17 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria&nbsp;</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria 

Българският преход бе половинчат. Не бе направена лустрация и е смущаващо, че същите хора, които преди 25 години управляваха България, я управляват и сега. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков е ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му „трудно се наваксва, когато си загубил близо 27 години“. Причината не е само липса на компетентност, но и липса на интерес за някои основни промени, както е при съдебната система, обясни финасистът.

Според него България много ясно трябва да определи своята геополитическа и геоикономическа ориентация и много бързо да се интегрира в Европейския съюз. „Евентуалният Brexit ни дава шанс да заявим ясно, че винаги сме били и сме европейци. Все по-често започват да ни сравняват с Румъния, която имаше късен старт, но напоследък върви доста по-бързо от България“, каза още Дянков.

Той е категоричен, че колкото може по-бързо трябва да влезем в механизма ЕRM2, а след това в еврозоната.
"Вече 20 години сме във валутен борд. Всички останали държави, които бяха във валутни бордове от Централна и Източна Европа - Латвия, Литва и Естония, вече са приели еврото. Време е и България да го направи", добави бившият финансов министър. 

"Съгласен съм, че няма време за бавене и председателството на Европейския съюз (ЕС) ни дава много добър шанс, защото за 6 месеца можем да определяме част от политиките на общността", подчерта Дянков.

По думите му един от тези приоритети може да бъде именно влизането на България и, може би, на някои съседни държави, като Румъния, в еврозоната.

Излизане на България от борда обаче, извън шанса за влизане в еврозоната, няма, категоричен е той. "Няма път назад", убеден е бившият финансов министър. Дянков обясни, че над половината от заемите, и при домакинства, и при бизнеса, са в евро и ако валутният борд "тръгне да пада", ще има "огромни последствия" както за банковия сектор, така и за реалната икономика.

Европа има само една възможна скорост и трябва да се мисли как тя да бъде ускорена, защото само единен Европейски съюз може да бъде значим играч на световната сцена, съизмерим със САЩ и Китай, каза още гостът. Той бе категоричен, че идеята за Европа на няколко скорости се лансира от политици популисти. 

"Проблеми в Европа без съмнение има и те се решават сравнително бавно в сравнение с други големи икономики", защото "сме съюз, но на суверенни държави", добави Дянков. "Това прави вземането на решения много по-бавно. На Европа ѝ липсва не само икономически двигател, извън Германия, но ѝ липсва и ясна представа кой взима решенията и как те да се взимат по най-бързия начин".

"Бъдещето на Европа е федерация и макар да е трудно и бавно, това е единственото ни бъдеще. Само заедно имаме икономическо пространство да се състезаваме с големите икономики", обясни бившият министър на финансите. 

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 7 години
Навярно имам знания за свойствата на парите, след като първи в света открих световната държавна грешка за неправилно държавно прилагане на парите.Ясно е, че Вие не сте съгласен с представената от мен истина, че живеем при неправилно държавно прилагане на парите.Защо не кажете с какво сте съгласен?Възможностите са: сега живеем при (1) неправилно или (2) правилно държавно прилагане на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
StraightForward
преди 7 години
Ама ти да си чувал за свойства на парите !??? Я ги изброй, имаш ли представа за тях!!! Първото е: средство за спестяване !?? Другите знаеш ли ги !?? смешно е как въобще пишете за неща, за които сте на светлинни години!?? Няма как СТАЛИН И СЕГА МЕКРЕЛ ДА ИМАТ ВРЪЗКА С ПРИЛАГАНЕТО НА СВОЙСТВАТА НА ПАРИТЕ !??? СМЯХ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 7 години
Най-голямата слабост на досегашните Министри на финансите е, че не зачитат държавната грешка за неправилно прилагане на парите.Мнозина очакват Министърът на финансите да помогне за спасение от актуални злини. Независимо от знания и опит, Министърът на финансите не може да предпази от актуални щети, защото няма необходимата компетентност. При създадените условия е невъзможно спасение от злини, защото Министърът на финансите, колкото по-добре работи да подпомогне икономически растеж, толкова по-силен потенциал за множество стопански кризи възниква и щетите са по-болезнени.Същественото за спасение от актуални злини е от държавата правилно прилагане на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 7 години
Дянков беше най-добрият финансов министър, не защото е кадърен и способен, а защото правеше това което трябва да прави. Задължение на финансовия министър да казва винаги не и да отговаря с да, само когато го попитат "Извинете, не ли казахте". След като го ритнаха, видяхте колко бързо гушнахме едни 16 милиарда заеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 7 години
"Най-добрият български финансов министър"Сложих ти + за шегата - досега не беше показвал чувство за хумор... хихи...Иначе дянков е забавен клоун, ако не дразнеше толкова с местоимението "ни", когато говори за българите и България. Българският му произход изобщо не му дава право да се причислява към хората, имащи отношение към живота тук, останали и даващи смисъл на съществуването на тази държавица - добри, лоши, умни, глупави, но носещи кръста си. България и нейните граждани не са лаборатория за разни пос^ерковци да си правят опити с живи хора и да трупат емпиричен опит за дисертациите си! Аман от наемни опевачки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 4
observer-ALL
преди 7 години
Като не можем да решим какво е добре за нас, по-добре е дадем на друг да решава вместо нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 9
doba
преди 7 години
Без да подценявам хер Флик и Горанов, Орешака беше също на ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Кратка справка с близката история припомня, че съображенията за изчакване с влизането в ЕРМ2 започнаха при Дянков, а Горанов само ги продължи. Нейсе... Важното е, че е хванал правия път :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 3
StraightForward
преди 7 години
Преди 10 години трябваше да приемем еврото и бяхме готови!!! Но нито един политик явно не ИСКА ЕВРОПА ИЛИ МОСКВА НЕ НИ ДАВА ПАК !!!! КАКТО ДО СЕГА НАД 70 ГОДИНИ!??? ТАКА ЧЕ И ДВАМАТА СА ПИОНКИ И МОЖЕШ ДА СИ НАПРАВИШ СМЕТКАТА КОЛКО СА ДОБРИ ЩОМ НЕ СА УСПЕЛИ С ЕВРОТО ДО ТУК, СТАТУКВОТО ПАК ПОБЕДИ !!! НЯМА ЗА ВАС ЕВРО И НИСКИ ЛИХВИ !?? И СЪОТВЕТНО РАЗВИТИЕ, СМЯТАЙ ТОВА СА 10 ГОДИНИ НА ВЯТЪРА!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 21
s3
преди 7 години
Дянков беше добър минфин, но Горанов е недостижим. След като Горанов 2г. и половина обясняваше че не е за нас еврото и влизането ни в ERM2, значи има за какво да го казва. Горанов е много по-добър от Дянков и очевидно Дянков пропуска нещо. Нека да се доверим на Горанов, да ни води напред така както ни веодеше умело по време на управлението си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още